Corupția la chinezi. Generalul și Mercedesul plin cu lingouri de aur

Un general chinez a oferit automobile Mercedes pline cu lingouri de aur în cadrul unei operațiuni ilegale în valoare de aproape 4 miliarde de euro, susține presa de la Beijing.

Gu Junshan, Locotenent General în armata chineză, a fost arestat la începutul anului 2012 și nu a mai făcut vreo apariție publică de atunci. Este suspectat de implicare într-o mare rețea de corupție care se ocupa cu vânzarea unor posturi în forțele armate.

La începutul anului, presa chineză a relatat despre rezultatele unui raid făcut la vila generalului din provincia Henan, unde au fost găsite patru camioane pline cu obiecte de lux, dar și o cramă cu vinuri vechi și o statuie din aur masiv a lui Mao.

De curând, jurnaliștii chinezi susțin că Gu ar fi câștigat peste 80 de milioane de euro în urma manevrelor necurate, distribuind și 100 de kilograme de aur. Se pare că generalul punea lingouri în mașini Mercedes, iar apoi oferea cheile celor pe care dorea să îi mituiască.

Raportul despre acțiunile generalului au fost publicate de revista ”Phoenix Weekly”, însă a fost șters de către cenzorii chinezi, care au precizat că măsura a fost luată pentru evitarea unor incidente violente la adresa membrilor corupți din Partidul Comunist, scrie ”The Telegraph”.

China este în plin război anti-corupție, una din marile misiuni ale președintelui Xi Jinping, care a fost ales în funcție la sfârșitul lui 2012.

”Puritatea morală este esențială pentru un partid Marxist, iar integritatea morală este fundamentală pentru un demnitar care vrea să rămână curat, onest și demn”, a spus președintele Xi într-un discurs susținut recent.