Coronavirusul și poluarea din Capitală. Ministerul Mediului: ”Bucureștenii respiră, astăzi, aer de munte!”

FOTO: GabrielLucian/Pixabay.com
FOTO: GabrielLucian/Pixabay.com

Ministerul Mediului a anunțat că valorile tuturor poluanților monitorizați în București au scăzut sub cotele periculoase.

Astfel, concentrația de PM10 – particule de praf în suspensie – înregistrată în Capitală era apropiată de valorile indicate de stațiile de monitorizare a aerului de la munte.

”În ultima săptămână, concentrațiile tuturor poluanților monitorizați s-au situat mult sub valorile limită. În fiecare zi, au existat unele perioade de creștere orară a particulelor PM10 și NO2, dimineața, orele 09:00-11:00, respectiv seara, orele 20:00-22:00, însă amplitudinea acestor creșteri a fost mult sub valorile obișnuite”, precizează Ministrul Mediului, pe Facebook, adăugând: ”Bucureștenii respiră, astăzi, aer de munte!”

”După evaluarea datelor, se reconfirmă ipoteza conform căreia principala sursă de poluare a aerului din aglomerarea București este traficul rutier. Atunci când traficul se reduce, indicii de calitate arată valori foarte bune”, a concluzionat Ministerul Mediului, care compară valorile din București cu cele de la Fundata, din județul Brașov, sau Semenic, din Caraș Severin.

”Aceste valori mici de poluare vin în contextul în care, la începutul lunii, în noaptea de 1 spre 2 martie în capitală a fost o poluare record, înregistrându-se depășiri chiar și cu 900-1.000% peste limitele maxim admise la poluarea cu PM2,5 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 2,5 microni – de la arderi, de exemplu) și de aproape 800% la poluarea cu PM10 (particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 microni – de la praf sau polen)”, au adăugat reprezentanții Ministerului Mediului.