Coronavirusul ar putea declanșa o formă de diabet

coronavirus
Foto: NickyPe / pixabay.com

Un studiu realizat de o echipă de oameni de știință de la King`s College Londra a ajuns la concluzia că infecția cu coronavirus ar putea declanșa o formă de diabet. Forma de diabet s-ar putea declanșa atât la copii, cât și la adulți, care nu prezintă factori de risc.

Este dat ca exemplu cazul unui american în vârstă de 28 de ani. Acesta a fost dignosticat cu coronavirus, iar după două săptămâni, după ce părea ca a început să se recupereze, a început să se simtă slăbit și să vomite. După ce a leșinat a ajuns la spital și a fost băgat la terapie intensivă.

Diagnosticul medicilor a fost că are diabet 1, în condițiile în care nu avea antecedente de boală. Potrivit oamenilor de știință au mai fost cazuri similare în întreaga lume, iar experții în sănătate cred că ar putea exista o posibilitate ca noul coronavirus să declanșeze diabetul.

„Covid ar putea provoca diabetul de la zero. (…) Aceste cazuri vin din toate colţurile lumii şi din toate continentele”, a spus dr. Francesco Rubino, cercetător în diabet şi preşedinte de chirurgie metabolică şi bariatrică la King’s College din Londra.

Rubino conduce o echipă internaţională care colectează cazuri de pacienţi la nivel global pentru a dezlega unul dintre cele mai mari mistere ale pandemiei.

Iniţial, a spus el, mai mult de 300 de medici au depus cereri pentru a împărtăşi cazurile pentru revizuire, număr care se aşteaptă să crească pe măsură ce infecţiile revin.

A fost bine documentat faptul că persoanele cu diabet se confruntă cu riscuri mult mai mari de boli grave sau deces, dacă se infectează cu COVID-19. În iulie, oficialii din domeniul sănătăţii din SUA au descoperit că aproape 40% dintre persoanele care au murit cu Covid-19 aveau diabet.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.