Coronavirus. Te poți infecta din aer? Ce spun specialiștii

FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Sunt foarte mulți cei care se întreabă dacă noul coronavirus se poate transmite prin aer. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), biroul din România, transmite, într-o postare pe Facebook, că „noul coronavirus NU SE TRANSMITE PRIN AER, ci prin picăturile pe care o persoană infectată le generează atunci când tușește, strănută sau vorbește”.

„Aceste picături sunt grele și nu plutesc prin aer, ci cad pe podea sau pe suprafața obiectelor.

Te poți infecta inspirând virusul dacă te afli la mai puțin de 1 metru de o persoană bolnavă, sau dacă atingi o suprafață contaminată și apoi îți atingi ochii, nasul sau gura fără să te speli pe mâini.

Urmează mereu cele 3 reguli care te pot proteja:

  • Păstrează o distanță de cel puțin 1 metru față de alte persoane.
  • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun sau curăță mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool.
  • Nu-ți atinge ochii, gura și nasul cu mâinile murdare”, este mesajul transmis de World Health Organization Office for Romania.

De asemenea, OMS România mai are o postare în care vorbește despre cât rezistă COVID-19 pe suprafețe:

„Nu este clar cât de mult supraviețuiește pe suprafețe virusul de COVID-19, dar este similar cu alte coronavirusuri. Studiile sugerează că, în general, coronavirusurile (inclusiv cel de COVID-19) poate persista pe suprafețe de la câteva ore până la câteva zile. Durata variază în funcție de tipul suprafeței, temperatură, umiditate și condiții de mediu.

Dacă credeți că o suprafață poate fi infectată, curățați-o cu dezinfectant pentru a distruge virusul și pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți. Apoi, curățați-vă mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool și spălați-le bine cu apă și săpun. Nu vă atingeți ochii, gura sau nasul cu mâinile murdare!”

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.