Coronavirus în România. Bilanțul a ajuns la 49 de cazuri

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

17:20. România a ajuns la 49 de cazuri de coronavirus. Ultimul caz este cel al unei femei de 45 de ani venită din Italia, care se afla în carantină în Arad.

14:23. Ministerul Turismului din Israel a transmis o informare cu privire la „Pacientul 17”, bărbatul în vârstă de 60 de ani care a fost internat la Spitalul Ministerului de Interne din Capitală și despre care s-a spus că a fost în Israel.

„Din datele deținute, reiese că acesta a călătorit în Israel în perioada 21-26 februarie și că a fost cazat la Hotel „Taybeh Golden” din orașul Ramallah și Hotel „Ambasador” din orașul Betleem (ambele în teritoriile palestiniene). Nu avem informații până la acest moment referitor la o posibilă ședere a lui în Israel”, transmite Ministerul Turismului din Israel.

Un nou caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat joi dimineață. Până la această oră (11:00) România are confirmate 48 de cazuri.

Este vorba despre o femeie din București care are legătră cu pacientului 17, care a fost internat pe 5 martie la Spitalul Dimitrie Gerota, fiind depistat pozitiv în timp ce se afla acolo.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat: Cazul 48 este o femeie de 20 de ani, din București. Ea este este contact direct cu prietenul șoferului pacientului internat la Spitalul Dimitrie Gerota.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat joi primarului general al Municipiului București, Gabriela Firea, primarilor celor șase sectoare din Capitală, precum și primăriilor din județul Ilfov să identifice urgent spații izolate de cazare, destinate carantinării, și să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus (COVID – 19) și pentru protejarea populației.

„Fac un apel urgent la Primăria Capitalei, la primăriile de sector din București și din județul Ilfov să își constituie Comitetele pentru Situații Speciale de Urgență și să identifice rapid spații izolate de cazare, destinate carantinării, pe care să le pună la dispoziția Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență și să comunice situația exactă a acestora Grupului de Comunicare Strategică constituit de Guvernul României. Trebuie să lăsăm deoparte disputele politice mărunte și personale și să ne ocupăm în mod eficient de prevenirea răspândirii infecției cu COVID – 19”, a declarat Antonel Tănase.

Potrivit autorităților, sunt 6 persoane vindecate, 1.450 în carantină instituționalizată și 12.878 de persoane izolate și monitorizare la domiciliu.

„Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele cu escală, astfel că cei care sosesc în România nu pot ascunde punctele de plecare de origine, indiferent care e încercarea lor. Au fost tentative pe cale rutieră şi aviatică sa ne inducă în eroare că vin din altă parte.

Au fost oameni prin Ucraina veniţi din Italia sau prin Giurgiu, schimbând avioane, refuzând unele curse şi schimbând pentru a ascunde traseul. Ei îşi pun în pericol părinţii şi bunicii.

Le cerem să colaboreze cu autorităţile ca să limităm cât mai mult răspândirea virusului. 

Măsurile nu sunt contra unei ţări. Acesta este un fenomen pe care îl urmărim, oricând e posibil să ajungem la soluţii similare şi cu alte zone.

În Italia şi Spania sunt cetăţeni români foarte mulţi, am lansat apelul de a încerca să nu plece din zonele afectate către România acum, pentru a proteja familiile lor de aici.

Ei acolo pot fi îngrijiţi, în mare parte sunt probleme minore. Pot sta în casele lor acolo respectând regulile impuse de statele acelea”, a specificat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.