Coronavirus. Adunările publice ar putea fi limitate temporar de astăzi în România. Situație tensionată la vamă

FOTO: surdumihail/Pixabay.com
FOTO: surdumihail/Pixabay.com

17:30. Autoritățile s-au răzgândit. După ce marți au anunțat că toate persoanele care vor veni din nordul Franței și Madrid vor intra automat în carantină instituționalizată, miercuri dimineață, Grupul de comunicare strategică a precizat că nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Mai exact, în acest moment, cetățenii care vin din Spania sau Franța nu trebuie nici măcar să se izoleze la domiciliu.

„Menționăm faptul că nu s-a luat nicio decizie referitoare la includerea în zonele roșii, respectiv cele care presupun carantina instituționalizată timp de 14 zile a cetățenilor care revin din regiuni ale Franței, Germaniei și Spaniei. O astfel de decizie referitoare la actualizarea zonelor de risc (zone roșii/zone galbene) poate fi luată numai la nivelul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, în urma unor evaluări meticuloase a evoluției răspândirii noului coronavirus (COVID-19)”, a anunțat Grupul de comunicare strategică.

Știrea inițială


Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că după ședința Comitetului pentru Situații de Urgență, care va avea loc astăzi (miercuri), vor fi anunțate măsuri suplimentare pentru a împiedica răspândirea coronavirusului în România.

„Mâine (miercuri – n.red) vom veni cu măsuri în plus. Nu le pot spune. Trebuie să ne întâlnim miercuri, în Comitet pentru Situații de Urgență și vom stabili. (…) Se poate ajunge temporar la limitarea adunărilor publice”, a spus Arafat, la Antena 3.

În prezent, în România sunt 30 de bolnavi confirmați. Autoritățile au anunțat că vor extinde, de miercuri dimineață, lista „zonelor roșii” pentru a include nordul Franței și Madridul, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de coronavirus. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru.

Prin urmare, oamenii care vin din zona Madrid și din nordul Franței vor intra automat în carantină instituțională, așa cum se întâmplă acum cu cei care vin din Italia. De asemenea, ar pute fi anulate și cursele aeriene din și spre aceste zone, a mai spus secretarul de stat, la Digi24.

Restul Franței și Spaniei precum și Germania rămân în zona galbenă. Asta înseamnă că toți cei care vin din aceste zone vor intra în izolare la domiciliu.

Marți seară, sute de români care au reușit să plece din Italia au ajuns la granița cu România. Zeci de mașini au blocat temporar intrarea în țară la punctul de frontieră Nădlac. Mulți dintre cei care au ajuns în țară au refuzat să intre în carantină instituționalizată.

La un centru de carantină din apropiere de Nădlac a fost chemată poliția pentru că peste 20 de oameni cereau să fie lăsați să plece acasă. Șeful Direcției de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, a spus că situația s-a calmat, iar oamenii au fost duși în carantină.

Potrivit Aradon.ro, mai mulți oamenii s-au blocat într-un centru de carantină, iar pompierii chemați să spargă ușa s-au trezit cu autospeciala blocată de mașinile oamenilor. Au fost chemați mascații pentru a detensiona situația.

FOTO: surdumihail/Pixabay.com