Cormoranul moare, poporul pește are. Guvernul rezolvă obsesia lui Daea cu pușca

FOTO: Răzvan Zinica/Societatea Ornitologică Română
FOTO: Răzvan Zinica/Societatea Ornitologică Română

„Vreți să alegem între cormorani și români? Eu aleg românul. (…) Eu sunt ministrul hranei, răspunde hrană în România. Nu îmi permit să las de trei ori cantitatea de pește să o mănânce cormoranii și noi să ne facem că nu vedem”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea, în urmă cu două zile.

Ministrul Agriculturii a afirmat că producția de pește a României este de numai 12.000 de tone, deoarece cormoranii mănâncă 30.000 de tone, iar numărul acestor păsări în țara noastră este de 100.000.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a declarat că, în urma unei întâlniri de lucru pe care a avut-o la Bistrița, cu membrii comisiei de specialitate din Senat, legea vânătorii ar putea fi modificată astfel încât să permită vânarea cormoranilor, specie protejată de lege în prezent.

„Colegul şi prietenul meu, ministrul Agriculturii, Petre Daea, într-o notă personală care a iscat multe discuţii, a adus în atenţia opiniei publice o problemă extrem de serioasă, pentru că, aşa cum ştiţi, sunt două specii de cormorani, care amândouă sunt în anexa 2, protejate de lege şi nu este permis să fie vânate. Numai că, atunci când faci o analiză a speciilor protejate, trebuie să te gândeşti la toate aspectele.

Sigur că, probabil, analiza făcută atunci nu a avut în vedere efectul în timp al tipului de hrană pe care îl folosesc aceşti cormorani şi s-a constatat, în realitate, că aceste două specii consumă o cantitate, aşa cum spunea ministrul Daea şi îl cred, mai mare decât consumă toţi românii la un loc.

Şi atunci, în momentul în care pui în balanţă oamenii şi animalele, niciodată, dar niciodată nu putem să alegem animalele în defavoarea oamenilor”, a declarat ministrul Deneş.

FOTO: Răzvan Zinica/Societatea Ornitologică Română

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.