Corina Crețu, atac dur la adresa Guvernului Dăncilă

corina crețu sentatori
Corina Crețu. Foto: Wikimedia Commons / Flickr / Biroul de presă PSD

Comisarul european Corina Crețu s-a arătat extrem de supărată pe Guvernul de la București. Aceasta a spus într-o conferință de presă susținută la Bruxelles că există bani pentru investiții în infrastructură, însă, România nu vine cu proiecte.

Corina Crețu s-a referit la autostrada Iași-Târgu Mureș, care este o prioritate pentru Comisia Europeană, dar pe care Guvernul condus de Viorica Dăncilă nu vrea să o facă pe bani europeni.

„Este datoria mea ca şi comisar european pentru politică regională să avertizez în toate statele membre, deci implicit şi în România despre riscul pierderii sau dezangajărilor de fonduri şi mai ales în domeniul infrastructurii, având în vedere că sunt lucrări complexe, care durează ani de zile, trebuie să îmi fac datoria şi să spun că atunci când o ţară riscă să-şi piardă şansa la dezvoltare pentru generaţii întregi”, a afirmat Corina Creţu, într-o conferinţă de presă la Bruxelles susţinută împreună cu preşedintele Comitetului Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz.

Comisarul Crețu a spus că s-au pierdut 2 miliarde de euro pentru domeniul transporturilor.

„În cazul României, am făcut eforturi extraordinare, în sensul că am fazat foarte multe proiecte în valoare de 3 miliarde de euro. Practic, am degrevat bugetul naţional de 3 miliarde de euro, bani care ar fi fost pierduţi.

Am ajuns la o rată de absorbţie pentru perioada 2007-2013 de peste 90%, în condiţiile în care în 2014 am preluat-o de la sub 50%. Am aprobat proiecte retrospective, adică proiecte realizate dar pentru care statul român plătea credite BEI şi BERD, am preluat salariile tuturor lucrătorilor pe fonduri europene. S-au pierdut 2 miliarde de euro din păcate în domeniul cel mai vulnerabil şi cel mai necesar pentru România, acela al transporturilor”, a continuat Corina Creţu

De asemenea, aceasta a mai spus că se fac eforturi „supraomenești” pentru evitarea dezangajării de fonduri pentru perioada 2014 – 2020, iar la începutului acestui an a fost riscul ca România să piardă 800 de milioane de euro.

Corina Creţu a mai spus că autostrada Târgu Mureş – Iaşi este o prioritate a Comisiei Europene.

”O spun cu toată sinceritatea de pe podiumul Comisiei Europene: avem nevoie de a completa proiectele de infrastructură care conectează Europa, mai ales Republica Moldova, Moldova de Europa Centrală şi de Est. Avem bani pentru studii de fezabilitate, nu avem nicio solicitare. (…) Din păcate, am văzut că, în şedinţa de Guvern, Guvernul a anunţat că doreşte să facă această autostradă pe sistemul parteneriat public-privat. Specialiştii noştri nu sunt confortabili cu această abordare, pentru că înseamnă o deprioritizare a investiţiei”, a continuat comisarul european.

La final, comisarul european Crețu a spus că nu mai acceptă „insultele din partea Guvernului Român față de munca pe care o fac”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.