Coreea de Nord a făcut încă un test nuclear. Explozie de opt ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Coreea de Nord a efectuat duminică al şaselea şi cel mai puternic test nuclear al său, efectuat la câteva ore după ce Phenianul anunţase că a dezvoltat o avansată bombă cu hidrogen, cu o „mare putere distructivă”.

Magnitudinea ultimului test nuclear al Coreii de Nord a fost estimată la 5,8 şi explozia declanşată a fost de circa opt ori mai puternică decât bombă de la Hiroshima, a anunţat duminică agenţia de monitorizare geologică NORSAR, cu sediul în Norvegia, informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

Pe baza magnitudinii seismului, explozia a fost estimată la 120 de kilotone de TNT, a transmis NORSAR, care a adăugat că bombă nucleară lansată în 1945 de americani asupra oraşului nipon Hiroshima a avut 15 kilotone.

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat pe Twitter la testul nuclear nord-coreean de duminică, spunând că activităţile Phenianului sunt în continuare periculoase pentru SUA şi că regimul de la Phenian „nu înţelege decât de un singur lucru”.

Reacția lui Trump

„Coreea de Nord a desfăşurat un test nuclear major. Declaraţiile şi acţiunile lor continuă să fie foarte ostile şi periculoase pentru Statele Unite”, scrie Trump în primul sau tweet.

„Coreea de Nord este o naţiune renegată ce a devenit o mare ameninţare şi ruşine pentru China, care încearcă să ajute, dar cu puţine succese”, notează preşedintele american într-un al doilea mesaj pe Twitter.

„Coreea de Sud înţelege acum, aşa cum le-am spus şi eu, că declaraţiile de conciliere cu Coreea de Nord nu vor funcţiona, ei înţeleg doar de un singur lucru!”, a continuat Trump în al treilea tweet.

Reacția Rusiei

Rusia a estimat, duminică, că noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian merită cea mai fermă condamnare, dar în același timp a lansat un apel la calm, transmit AFP și Reuters.

„Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU și normele de drept internațional merită condamnarea cea mai fermă”, relevă un comunicat al Ministerului de Externe rus, notează Agerpres.ro.

Documentul lansează un apel la calm și la reținere de la orice acțiune care ar duce la o nouă „escaladare” a situației din Peninsula Coreeană.

Reacțiile Germaniei și Franței

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron sunt în favoarea unei „înăspriri” a sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Coreei de Nord, după testarea unei bombe cu hidrogen de către Phenian, a informat duminică guvernul german, citat de AFP.

În cursul unei convorbiri telefonice, cei doi lideri europeni au apreciat că „această ultima provocare a liderului de la Phenian a atins o nouă dimensiune”, se precizează în comunicatul de presă difuzat de guvernul german.

 

 

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.