Copil în scaun rulant, umilit la Castelul Corvinilor. „Nu aveţi voie cu cărucior aici în castel!”

castelul corvinilor copil scaun rulant
Foto: George Măgureanu

George Măgureanu, tatăl unui copil imobilizat temporar în scaun rulant, a povestit că a trecut prin momente umilitoare în timpul vizitei pe care a făcut-o împreună cu copilul său la Castelul Corvinilor, după ce 2 angajați i-au spus că nu are voie cu căruciorul la castel, relatează „Adevărul”.

„Intru cu fi-miu în curtea interioară. Apoi în camera torturii. Cu scaunul rulant. Simt prima privire apăsătoare a unei doamne care supraveghea incinta cu pricina. O ignor. Erau momente prea dragi nouă pentru a fi ruinate astfel. Urc la primul etaj. Singur. Fără ajutor. Aşa cum am învăţat că poţi urca un scaun rulant. Am experienţă aş zice… Intrăm în “Sala Domniţelor”. Aici, în timp ce împingeam şi trăgeam la cărucior, o altă doamnă supraveghetoare grăieşte autoritar: “nu aveţi voie cu cărucior aici în castel!”. Mi-a căzut cerul în cap! Am crezut că face mişto de noi sau că suntem la camera ascunsă. Instantaneu mă repliez și-i replic: “doamnă, aveţi grijă ce scoateţi pe gură!”. “Domnule, să ştiţi că aşa ne-a transmis conducerea şi nu este voie cu cărucior!”. Mă uit în ochii ei și-i spun: “aveţi grijă ce vorbiţi şi evitaţi să mai debitaţi inepţiile astfel încât să vă vadă şi audă copilul ăsta. Este destul de diferit şi nu are nevoie de traume suplimentare pentru că-i respingeţi accesul!” Am ieşit clocotind”, a povestit George Măgureanu pe pagina sa de Facebook.

Apoi, el a fost abordat de un angajat de la serviciul de pază. Acesta i-a cerut să nu mai intre cu copilul aflat în cărucior în sălile castelului.

„Coborâm în curtea interioară. Mă trezesc că mă abordează un baiat de la pază. Un copil pentru mine. Nu cred că avea mai mult de 22 de ani. M-a rugat să nu mai intru cu căruciorul în sălile castelului “pentru că nu e voie!”. (…) I-am explicat că nu este niciun semn care să interzică accesul persoanelor cu dizabilitaţi. (…) Că nu stric nimic cu roţile de cauciuc ale căruciorului. Replica lui a fost limpede: “aşa a spus domnul director!”. L-am rugat să cheme un factor decident. A început să sune în stânga şi-n dreapta. (…) După vreo 5-10 minute, vine străjerul tinerel şi răsuflând uşurat îmi spune: “domnul director îmi spune că puteţi merge unde doriţi. Doar să aveţi grijă!”, a mai relatat George Măgureanu.

Directorul muzeului: ”Exces de zel al unui angajat”

Ulterior, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, și-a cerut scuze: „Doresc să îmi exprim regretul pentru respectivul incident, fără precedent în activitatea noastră, ce reprezintă un exces de zel al unui angajat al Castelului Corvinilor şi nu o regulă impusă la vizitarea monumentului. (…) În momentul în care mi s-a adus la cunoştinţă, în calitate de director al Castelului Corvinilor am dispus permiterea imediată şi nerestricţionată a accesului cu respectivul cărucior rulant, cum de altfel prevede şi legislaţia în vigoare. Regretăm profund neplăcerile create şi vă asigur că persoanele implicate vor fi sancţionate pentru modul neprofesional în care au gestionat respectiva situaţie, ce reprezintă o pată pe obrazul întregii echipe care îşi desfăşoara activitatea în Castelul Corvinilor”.

El a mai spus că în acest an vor începe lucrări de restaurare ale castelului, ce vor dura 2 ani, și în cadrul cărora sunt prevăzute o serie de echipamente destinate persoanelor cu dizabilităţi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.