Copiii referendumului, clipul care a devenit viral pe internet

FOTO: Captură video Papaya Advertising
FOTO: Captură video Papaya Advertising

„Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”, e mesajul pe care îl transmite agenția de publicitate Papaya Advertising.

Agenția a lansat un clip-manifest împotriva referendumului pentru redefinirea familiei tradiționale în Constituția României.

În clipul inspirat din serialul ”Povestea Slujitoarei” (The Handmaid’s Tale) apar mai mulți copii îmbrăcați la fel, care sărbătoresc „Ziua referendumului” alături de o educatoare zeloasă.

Pe unul dintre pereți apare tabloul unui personaj cu mustață, care seamănă cu Liviu Dragnea. Apoi, copiii sunt duși într-o piață de lângă Palatul Parlamentului. Aici, sunt obligați de educatoarea lor să asiste, forțat, la ceea ce pare a fi arderea pe rug a unor oameni.

„Atunci (n.r. în ziua referendumului) a început totul. Printr-o mobilizare exemplară, părinții voștri au reușit să se întoarcă la valorile tradiționale. Totul la îndemnul partidului și al conducătorilor”, spune educatoarea.

Apoi copiii spun în cor repetitiv: „Îndrăznește să crezi!”.

În jumătate de oră după ce a fost postat pe rețeaua socială Facebook a primit peste 1.000 de aprecieri și a fost distribuit de sute de ori.

Liderii PSD spun că au început „o campanie de informare” pentru referendum și că nu vor să influențeze votul.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a declarat că e „o prostie” boicotarea prin absenteism la vot.

„Am urmărit în ultimele zile opiniile celor care sunt împotriva referendumului din 6 şi 7 octombrie, ori împotriva revizuirii Constituţiei. Unii invoca teza costurilor şi arată că se puteau cheltui aceiaşi bani pentru altceva.

Bineînţeles, altceva înseamnă mai important, mai urgent etc. Nu vreau să tulbur certitudinile celor care ştiu, întotdeauna, ce şi cum trebuia făcut.

Doar că referendumul acesta nu este consultativ, nu e opţional. Nici Parlamentul şi nici Guvernul nu puteau decide să facă altceva cu aceşti bani, să amâne referendumul sau să refuze organizarea acestuia.

E un referendum prin care poporul român legiferează direct (se întâmplă foarte rar) şi nicio autoritate nu poate să facă altfel”, a scris pe Facebook Şerban Nicolae.