Copiii dintr-o fanfară, puși de dirijor să stea în genunchi pe asfaltul încins, ca să își ceară scuze. „Dacă se mai întâmplă, vă țin ore-n șir”

Foto: Captură Facebook

Aflați într-o excursie în Slatina, mai mulți copii din Fanfara Răsăritului din comuna Jegălia, județul Călărași, au fost puși de un profesor să stea în genunchi pe asfaltul încins, pentru a-și cere scuze.

Imaginile cu copiii umiliți au ajuns în spațiul public la începutul acestei săptămâni și s-au viralizat pe rețelele de socializare. În videoclip se vede cum copiii stau în genunchi pe asfalt, la soare, pe o vreme caniculară, fiind obligați să îi ceară scuze dirijorului.

În clipul video se aude cum dirijorul pe spune copiilor așezați în genunchi că „dacă se mai întâmplă vreodată, vă țin ore-n șir”. „Stați acolo!”, spune profesorul la un moment dat, când o fată începuse să se ridice. Potrivit hotnews.ro, dirijorul era supărat deoarece cu o seară înainte copiii făcuseră gălăgie.

După ce imaginile au apărut în spațiul public, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași a deschis o anchetă, iar reprezentanți ai instituției au mers în comuna Jegălia. „Intervenția a început la sediul Primăriei Comunei Jegălia unde am purtat inițial discuții cu reprezentanții autorității publice locale, în special cu dl. Secretar Radu Nelu și dl. Viceprimar Chiriac Marius care și-au exprimat dezacordul referitor la conduita profesorului instructor în relație cu minorii din fanfară”, a transmis DGASPC Călărași într-un comunicat de presă.

Ulterior, la sediul Primăriei Jegălia au venit și 6 părinți ai unora dintre copiii umiliți în public, iar aceștia au declarat că minorii nu sunt afectați de evenimentul respectiv.

„S-a remarcat o atitudine relaxată a părinților, fără caracter dramatizant, relatând că imaginile apărute recent în mediul online datează de fapt de aproximativ 2 săptămâni, când copiii au participat la un concurs organizat la Slatina în perioada 3-7 iulie 2024, unde au primit un premiu special. Părinții prezenți la sediul Primăriei Jegălia au refuzat acordarea de servicii de evaluare și consiliere psihologică pentru copii, oferite de DGASPC Călărași și au declarat că nu consideră că minorii sunt afectați de cele întâmplate, luând totul ca pe o glumă”, a mai transmis DGASPC.

Reprezentanții instituției au recomandat Primăriei Comunei Jegălia să analizeze dacă este oportun să mențină serviciile prestate de profesorul care i-a umilit pe copii.

„DGASPC Călărași consideră conduita profesorului instructor față de copiii din Fanfara Răsăritului ca fiind inacceptabilă și va înainta sesizare către organele de cercetare penală pentru efectuarea verificărilor de specialitate”, se mai arată în comunicatul de presă.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.