Contre între Băsescu și Turcescu. Fostul președinte nu mai e șeful PMP

Partidul Mișcarea Populară are un nou președinte. Eugen Tomac a fost ales lider al PMP, la Congresul extraordinar al partidului, după ce Traian Băsescu s-a retras din această funcție. De asemenea, președinte executiv a fost ales deputatul Emil Pașcan, iar secretar general va fi Constantin Onaca.

„Am convingerea că barca nu e găurită. Astea sunt abordări jurnalistice de calitate îndoielnică. Am convingerea că PMP a rămas pe cele mai bune mâni şi am convingerea că, având la vârf doi basarabeni, direcţia paridului va rămâne pe obiectivul fundamental pe care îl are, acela de realizare a unirii României cu Republica Moldova.

Nu e un obiectiv uşor, e un obiectiv greu, iar oamenii din conducerea PMP încep bătălia pentru acest obiectiv. În ce mă priveşte, voi rămâne adânc legat de PMP şi un puternic susţinător. Eu de astăzi vreau să ştiţi că mă simt un om cu responsabilitate pentru PMP, dar parcă am un sentiment de eliberare”, a spus Băsescu la finalul Congresului extraordinar.

La congresul de sâmbătă a fost și o dispută între Robert Turcescu și Traian Băsescu. Fostul jurnalist, acum deputat PMP, i-a reproșat fostului președinte că a nu a rămas liderul partidului până după alegerile europarlamentare. La rândul său, Băsescu i-a reproșat disprețul față de unirea României cu Republica Moldova.

„Eu sunt supărat pe Traian Băsescu. Am auzit teoria că în politică nu mai există lideri. Credeţi că ar fi reuşit să întoarcă Portugalia rezultatul dacă nu l-ar fi avut pe Ronaldo în teren? Trebuie să admitem că PMP a făcut şi erori politice despre care trebuie să vorbim al un Congres. Una dintre marile erori este decizia de a colabora cu PSD în Consilii Locale sau Consilii Judeţene.

Aceste alianţe ar trebui să fie denunţate cât mai rapid. Decizia de fuziune cu UNPR a fost greşită politic şi ne-a costat. Electoratul nostru este unul băsist, iar atitutinea noastră confuză în legătură cu modificarea legilor Justiţiei ne-a costat şi ne va costa din perspectivă electorală. Am auzit de nenorocirile pe care le face Firea la primărie, dar consilierii noştri ce fac?

Sunt supărat pe Traian Băsescu că n-a rămas preşedinte până după alegerile europarlamentare. Nu vă îmbătaţi cu discursuri sforăitoare. Domnule Băsescu, m-aş fi aşteptat ca în această furtună politică pe care o traversăm să rămâneţi la cârma partidului”, a afirmat deputatul PMP, Robert Turcescu.

Băsescu i-a răspuns că s-a așteptat ca Turcescu, în calitate de parlamentar, să fie mai activ.

„Şi eu m-aş fi aşteptat, ca parlamentar, să mergeţi prin ţară şi să vorbiţi cu oamenii din organizaţii. Şi eu m-as fi asteptat ca, în calitate de parlamentar să fiţi capabil să vă rezolvaţi problema cu secretara de la Constanţa. (…)

Totul are o limită, iar eu nu v-am anunţat astăzi domnule Turcescu, v-am cerut convocarea Congresului din octombrie anul trecut. V-am spus că doresc să renunţ la sefia partidului, că e momentul unei echipe mai tinere. Ce vreţi să ajung ca Iliescu să mă târâi prin partid.

Am înţeles din discurs dispreţul pentru proiectul unionist. Vreau să vă spun pentru că mie mi-e drag şi ţin la el, am vrut o echipă care să convingă că reunificarea ţării este o prioritate. Şi unificarea ţării e fundamental.

Vă doresc tot binele din lume şi nu vă luaţi după ce vă spun alţii ne-a lăsat căpitanul nostru. Măi, oameni buni un căpitan are şi el o licenţă care expiră”, a replicat Traian Băsescu.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.