Continuă contraofensiva ucraineană. Propagandiștii Kremlinului sunt derutați

Tanc al armatei din Ucraina FOTO: oleg_mit/Pixabay.com
Tanc al armatei din Ucraina FOTO: oleg_mit/Pixabay.com

Ucrainenii au reușit să-i pună în mare dificultate pe ocupanții ruși din regiunea Harkov. Axa rusească din nordul Donbasului s-a prăbușit, potrivit celei mai recente evaluări realizate duminică de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Trupele ruse nu fac o retragere controlată și se grăbesc să plece din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izium. Progresele ucrainenilor nu se limitează doar la zona Izium. Au reușit să recucerească controlol și în Velikiy Burluk, ceea ce ar însemna că armata Ucrainei e la 15 kilometri de granița cu Rusia.

În ultimele cinci zile, începând cu 6 septembrie, ucrainenii au reușit să recupereze peste 3.000 de kilometri pătrați din teritoriul ocupa de ruși.

Trupele ucrainene vor cuceri probabil chiar orașul Izium în următoarele 48 de ore, dacă nu au făcut-o deja, notează ISW.

Eliberarea orașului Izium ar fi cea mai importantă realizare militară ucraineană de la câștigarea bătăliei de la Kiev din martie.

Aceasta ar elimina avansul rusesc în nord-vestul regiunii Donețk de-a lungul autostrăzii E40, pe care armata rusă a încercat să o folosească pentru a flanca pozițiile ucrainene de-a lungul liniei Slovyansk – Kramatorsk.

O încercuire reușită a forțelor rusești care fug din Izium ar duce la distrugerea sau capturarea unor forțe rusești semnificative și ar exacerba problemele de personal militar și de moral ale Rusiei.

Corespondenții de război și bloggerii militari ruși au raportat, de asemenea, că s-au confruntat cu dificultăți la evacuarea din Izium, indicând că forțele ucrainene desfășoară cel puțin parțial încercuriri în unele zone.

Propagandiștii de televiziune ai Kremlinului au oferit o gamă largă de explicații confuze pentru succesele ucrainene, de la justificări potrivit cărora forțele rusești luptă împotriva întregului bloc occidental, până la minimizarea importanței liniilor de comunicații terestre rusești (GLOCS) din Kupyansk. Propagandiștii Moscovei au părut neobișnuit de dezorganizați în relatările lor, unii confirmând eliberarea anumitor orașe, iar alții infirmând astfel de informații.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.