Contaminarea cu Listeria. Cele 5 produse congelate care sunt sigure

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat primele rezultate ale testelor în cazul prodselor congelate retrase din hipermarketuri pentru că ar fi fost contaminate cu Listeria, o bacterie periculoasă.

Cinci din cele 18 tipuri de produse analizate nu au Listeria, bacteria care a ucis 9 oameni în Europa.

ANSVSA a terminat de analizat primele probe de laborator din aceste produse și anunță că nu au găsit bacteria Listeria în probele prelevate din următoarele tipuri de produse congelate: fasole verde tăiată, broccoli, ardei gras fâșii, porumb dulce, amestec mexican de legume, aflate pe lista de distribuție a produselor congelate pentru care s-a inițiat retragerea preventivă de la comercializare din statele membre ale Uniunii Europene.

Medicii ne sfătuiesc să fierbem foarte bine legumele și fructele congelate înainte să le mâncăm, pentru a evita contaminarea cu bacteria Listeria, care a provocat îmbolnăvirea a 47 de oameni în Marea Britanie, Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia.

„În țara noastră, produsele congelate aparținând companiei „Greenyard” au fost retrase de la raft. Precizăm că până în acest moment, ANSVSA nu a fost notificată oficial, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, de modificări ale situației comunicate ieri de ANSVSA, care să implice și România.

De asemenea, nu s-au primit informații oficiale și nici buletine de analiză care să indice prezența Listeria monocytogenes în produsele congelate de pe piața din țara noastră. Cu toate acestea, ANSVSA a dispus prelevarea de probe din produsele firmei respective, produse retrase de la comercializare și reținute oficial.

În conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu procedurile ANSVSA, operatorii vor transmite Autorităţii anunţul privind rechemarea produselor cu detalii despre produse și recomandări pentru consumatori, care se postează pe site-ul ANSVSA, la modulul „Siguranța Alimentelor și Sănătate Publică”, secțiunea „Rechemare/Retragere produse alimentare”, transmitea ANSVSA în urmă cu câteva zile.

FOTO: Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.