Construirea unei culturi organizaționale puternice, posibilă doar cu instrumentele potrivite

Sursă foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock

Fiecare organizație are o idee cu care pornește la drum. Ulterior, aceasta se ramifică și astfel se creează o structură adecvată unei companii de succes, respectiv o cultură organizațională.

 

Cultura organizațională reprezintă îmbinarea viziunii, a valorilor, a mediului de lucru și a comportamentului intern. Este, mai simplu spus, personalitatea unei companii și este responsabilă de felul în care se simt angajații, de modul în care lucrurile funcționează, de mesajul pe care îl primesc partenerii, de felul în care este percepută afacerea, precum și de reputația și succesul businessului.

 

Fără o cultură organizaţională puternică, o afacere poate eşua, indiferent de talentul şi resursele investite. O privire atentă asupra marilor companii de succes, precum Apple, Google, Amazon sau Disney, te ajută să recunoşti punctul comun al acestora: o cultură organizaţională puternică. Toate aceste businessuri au început având o viziune şi o cultură organizaţională bine definită. Ştiu ce mesaje vor să transmită clienţilor, au grijă de angajaţii lor, oferindu-le beneficii semnificative, le respectă deciziile şi mizează pe un mediu de lucru colaborativ, bazat pe încredere şi respect.

Cum creezi o cultură organizaţională puternică

În primul rând, fundația companiei este extrem de importantă. Structura pe care pui bazele unui business este, de fapt, calea pe care să construiești mediul de lucru și relațiile cu clienții și angajații. De aceea, este necesar ca, în momentul în care pui bazele unei afaceri, să stabilești principiile care vor sta la baza funcționării sale. Ulterior, întreaga cultură organizațională se va modela în jurul acelor principii.

 

În al doilea rând, felul în care te raportezi la angajați este esențial pentru succesul unei afaceri. Atragerea oamenilor potriviți către businessul tău, care să îți împărtășească ideile și principiile, ar trebui să reprezinte o prioritate. Persoanele nepotrivite pot schimba complet drumul unei companii, de aceea este vital să formezi o echipă care să se potrivească nevoilor companiei.

 

Bunăstarea salariaților este, totodată, la fel de importantă. Marile companii pun accentul pe siguranța și starea de bine a angajaților. Un mediu de lucru sigur este acela în care angajații să vină fără teamă și să se simtă protejați. În ultimul an, pandemia de coronavirus ne-a arătat tuturor că este vital să trăim și să muncim în locuri igienizate și aerisite, pentru că astfel ne protejăm sănătatea. Implementarea unor măsuri de imunizare a spațiului de lucru, pentru a oferi angajaților securitate sanitară sporită, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru toți administratorii și proprietarii clădirilor de birouri. O astfel de măsură este IMMUNE™ Building Standard, o certificare open-source ce conține peste 130 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitecturale și operaționale, menite să îmbunătățească protecția sanitară a clădirilor.

 

Nu în ultimul rând, puterea exemplului cântărește foarte mult în construirea unei culturi organizaționale eficiente. Felul în care liderii se comportă, atât cu angajații, cât și cu partenerii, modelează structura unei companii. Astfel, comportamentul liderilor trebuie să reflecte, atât pe plan intern, cât și extern, valorile businessului, ei având misiunea, prin felul de a acționa, de a fi o sursă de inspirație pentru angajați și clienți.

De ce e nevoie de o cultură organizațională puternică

Nu poți avea o cultură organizațională puternică fără angajați fericiți și mulțumiți. Acest lucru este necesar deoarece gradul de satisfacție contribuie la nivelul de productivitate. 

 

Antreprenorul Liviu Tudor, președintele unei companii românești de investiții și dezvoltări imobiliare, ce deține două complexe de birouri clasa A în București, susține că cele mai bune rezultate se obțin atunci când echipa aderă din proprie inițiativă, nu prin constrângere, la valorile companiei, de aceea este necesară crearea unui cadru optim care să faciliteze acest lucru.

 

Când angajații sunt fericiți și mulțumiți de management și de cultura organizațională, ei depun toate eforturile să transforme afacerea într-una de succes.

 

Drept urmare, o cultură organizațională puternică este atât în beneficiul liderilor, cât și al angajaților, iar construirea ei trebuie să reprezinte o prioritate pentru orice companie.

 

Sursă foto: Roman Samborskyi/ Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.