Constituția Ungariei. Cetățenii europeni se mobilizează pentru „restaurarea spiritului democratic”

protest_ungaria
Proteste în Ungaria / Foto: Bujatt Wikimedia Commons

Peste 1.000 de cetățeni europeni au semnat o petiție critică la adresa noii constituții a Ungariei, intrată în vigoare la 1 ianuarie 2012. Petiția a fost redactată în mai multe limbi europene, inclusiv în română, și va fi transmisă reprezentanților celor mai importante instituții ale Uniunii Europene: Parlamentul, Comisia și Consiliul. Documentul critică și extremismul de dreapta, teama de „celălalt” și „egoismele naționale”.

Toţi europenii, inclusiv cetăţenii maghiari, sunt chemaţi să iasă din „logica fricii şi a izolării”, se arată în petiția-manifest: „Atât maghiarii cât şi ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să ştie că Europa nu este o maşină de eradicat minorităţile, de spart solidarităţile şi de distrugere a limbilor şi culturilor „mici”. Prin această petiţie dorim să mobilizăm pe toţi cei care vor să arate guvernanţilor europeni şi unguri că dorinţa de trăi împreună în mod armonios este în continuare foarte puternică”.

Până acum, documentul a fost semnat de peste 1.140 de oameni, cu profesii foarte diferite: avocați, politologi, ingineri IT, jurnaliști, profesori, studenți, elevi, cercetători, pensionari, vânzători, deputați europeni, funcționari din administrație, medici etc.

Petiția a fost lansată la data de 13 ianuarie 2012 la Bruxelles, Budapesta și Paris de către Jean-Michel De Waele, profesor de științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, de Ildiko Szabo, profesor de sociologie la Universitatea din Debrecen și de Paul Gradvohl, conferențiar la Universitatea din Lorraine.

Pe Facebook, grupul „Să ne mobilizăm pentru Ungaria, să ne mobilizăm pentru Europa” are peste 90 de membri. Unul dintre principalele scopuri ale grupului este de a „ajuta la restaurarea spiritului democratic în instituțiile ungare”.

Ungaria, în pericol de a pierde fondurile europene

La mijlocul acestei săptămâni, Comisia Europeană a lansat împotriva Ungariei procedura de încălcare a normelor comunitare din cauza mai multor prevederi ale noii constituții. În paralel, zeci de mii de oameni au protestat în stradă împotriva a ceea ce ei numesc tendințele „autoritariste” ale guvernului condus de Viktor Orban. Partidul conservator Fidesz, din care face parte Viktor Orban, deține două-treimi din locurile din Parlament alături de Partidul Creștin-Democrat al Poporului.

Politicienii de la Budapesta au la dispoziție o lună pentru a modifica legile care i-au indignat pe reprezentanții UE. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Comisia Europeană poate aduce statul ungar în fața Curții Europeane de Justiție. De asemenea, Ungaria poate fi amendată dacă nu își schimbă prevederile constituționale controversate.

Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice și Monetare, a avertizat că Ungaria riscă suspendarea fondurilor europene de coeziune (menite să susțină proiectele de dezvoltare regionale). Mai mult, Ungaria riscă să își piardă dreptul de vot în Parlamentul European.

Prevederi ale noii constituții criticate de UE, de societatea civilă sau de organizații internaționale:

„Exaltarea naționalistă”, în serviciul guvernului

Potrivit unui articol al lui Paul Gradvohl, specialist în civilizaţia Europei Centrale şi conferenţiar la Universitatea din Lorraine, apărut în publicația „Le Monde”, preambului constituției este o „exaltare naționalistă” care „este fără îndoială în serviciul politicii guvernului” deoarece „într-un moment de criză economică şi socială politica se întăreşte prin simbolistică”.

Guvernul din Ungaria a fost criticat și pentru noua lege electorală din decembrie 2011. Printr-o nouă împărțire a circumscripțiilor, aceasta marginalizează partidele mici și favorizează partidul aflat la putere.

În plus, noua lege privind mass-media a trezit suspiciuni că executivul ar încerca să controleze tot mai mult presa. Legea conferă puteri unui consiliu media numit de guvern, iar în decembrie anul trecut acest consiliu a alocat frecvența singurului post național de radio de opoziție, Klubradio, unei alte stații. Măsura a fost văzută drept un atac direct asupra pluralismului în sectorul media.

Iată petiția lansată de câțiva intelectuali europeni și semnată până acum de peste 1.000 de cetățeni.

Să ne mobilizăm pentru Ungaria, să ne mobilizăm pentru Europa

În vremuri în care guvernul Viktor Orban – confruntat cu o datorie moştenită și cu temerile existenţiale ale populaţiei din ce în ce mai pesimiste – prezintă unele încălcări evidente ale drepturilor fundamentale ca pe niște arme necesare pentru menţinerea suveranităţii naţionale, toţi europenii, inclusiv cetăţenii maghiari, sunt chemaţi să iasă din logica fricii şi a izolării.

Dacă respectarea separării puterilor în domeniul economic este un punct sensibil astăzi pentru elitele europene, considerăm că numai elanul de solidaritate civică europeană poată să scoată Uniunea din impas. Acesta trebuie să unească toate partidele din spectrul politic european şi cultural care n-au nevoie să recurgă la teama de “celălalt” pentru a se legitima. Atât maghiarii cât şi ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să ştie că Europa nu este o maşină de eradicat minorităţile, de spart solidarităţile şi de distrugere a limbilor şi culturilor „mici”.

Dimpotrivă! După o perioadă în care elitele europene au susţinut că Europa trebuie creată din raţiuni economice, dar revenind constant la un fel de “graal” naţional pentru a se legitima, a venit acum momentul să trecem la solidaritatea socială (armonizare fiscală, recunoaşterea drepturilor relative la pensie în UE…) şi la solidaritatea civică.

Presa ungară ilustra, la începutul lunii ianuarie, luări de poziţie care justificau acţiunile guvernului în exercițiu, în numele suveranităţii naţionale şi al dreptului fiecărui stat de a se apăra de ameninţările venite din exterior, precum şi de a limita criticile din spaţiul mediatic. Argumentele oficiale avansate în favoarea legii privind media în Ungaria invocă toate cazurile dubioase de încălcare de către executivele naţionale a liberăţii presei (Franţa, Portugalia, Italia, controlul exercitat asupra BBC şi multe altele).

Miza ungară este așadar una europeană. Ca cetățeni europeni, cerem tuturor celor care citesc acest apel pentru o Europă a cetățenilor să-l semneze pentru a da un semnal fără echivoc al susținerii noastre față de o Europă fodată pe o perspectivă a solidarității, în chiar momentul în care Parlamentul, Comisia și (în ultimul rând!) Consiliul European examinează măsurile luate de guvernul maghiar. Prin această petiţie dorim să mobilizãm pe toţi cei care vor să arate guvernanţilor europeni şi unguri că dorinţa de trăi împreună în mod armonios este în continuare foarte puternică.

În aceste momente, ascensiunea extremei drepte – Ungaria fiind un exemplu evident – are loc pe fondul angoaselor legate de securitatea familiei şi a ţării şi al refuzului unei lumi a păcii, egalitatății și lipsei de prejudecăți.

Este important ca toate celelalte forţe ale societăţii europene să aibă curajul să afirme că este posibil să trăim împreună, să cooperăm, să respectăm drepturile fundamentale înscrise în Carta intrată în vigoare în decembrie 2009, și să continuăm dezbaterile politice acceptând alternanţa, critica, transparenţa la scara Uniunii Europene. Perioada de încercare prin care trece Ungaria în lunile care vin este foarte importantă. Sunt în joc toate legile liberticide din Uniune şi posibilitatea existenței unei noi culturi politice europene, dezvoltată dupã Rãzboiul Rece.

Alegerea este simplã: egoisme naţionale şi dispariţia economică şi culturală, pe de o parte, şi crearea unui nou spaţiu politic şi cultural, pe de altă parte. Teama de schimbare este cu siguranţă prezentă, mai ales în rândul elitelor aflate la putere şi printre toţi cei care au temeri legate de securitatea personală. Trebuie să știm să depășim aceste temeri! A sosit momentul ca toţi cetățenii Uniunii să se exprime!

Petiția poate fi semnată aici.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version