Constănțeanca Simona Halep, cetățean de onoare al Bucureștiului. Au existat, însă, și sportivi care s-au împotrivit regimului politic

Simona Halep, cetățean de onoare al Bucureștiului. Foto: Facebook Simona Halep
Simona Halep, cetățean de onoare al Bucureștiului. Foto: Facebook Simona Halep

Simona Halep, care a redevenit lider mondial, a devenit cetățean de onoare al Bucureștiului, participând la un eveniment de imagine de pe urma căruia speră să profite primarul general Gabriela Firea.

”Sunt foarte fericită și onorată să primesc titlul de cetățean de onoare al Municipiului București din partea Primăriei București”, a scris Halep pe Facebook.

„Sunt emoţionată că azi primeşte titlul de cetăţean de onoare Simona Halep, o mare campioană, la fel ca toate fetiţele, când Nadia evolua pe scenă voiam să fiu ca ea, acum alte fetiţe se străduiesc şi vor să fie ca Simona Halep. Îmi pare rău când văd că sunt români care umbresc performanţa ei, mă doare ca român şi ca primar. Nu am făcut nimic pentru asta, munca e a ei şi părinţilor ei. Am considerat că din postura pe care o am pot să vindec o rană deschisă”, a spus Gabriela Firea în cadrul ceremoniei.

Simona Halep este cetățean de onoare și în Constanța, dar și la Bușteni.

Dacă jucătoarea română de tenis a ales să stea la poză alături de Gabriela Firea, ajutând la îmbunătățirea imaginii controversatului primar PSD, în istoria sportului există câteva exemple de mari campioni care au pus umărul la schimbare.

Vă amintim, mai jos, două exemple memorabile.

Echipa de fotbal Corinthians Sao Paulo a contribuit, la începutul anilor ’80, la înlăturarea regimului militar din Brazilia. Fotbaliști influenți precum Socrates au afișat, înainte de meciuri, bannere precum ”Câștigăm sau pierdem, dar mereu alături de democrație” sau ”Alegeri libere acum”, au dus la câștigarea dreptului brazilienilor de a-și alege singuri preșeintele.

Muhammad Ali, faimosul pugilist american, a intrat în conflict direct cu politica Statelor Unite, când a refuzat recrutarea în armată în timpul conflictului din Vietnam. A fost arestat și a pierdut titlul mondial, însă, în cele din urmă, a avut câștig de cauză în justiție și a revenit în ring. Chiar și așa, timp de patru ani, Muhammad Ali nu a avut voie să boxeze, însă rămâne una dintre cele mai importante figuri ale sportului mondial.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.