A fost rezolvată conjectura Kepler, o problemă matematică veche de trei secole

Foto: Flickr Creative Commons / Dominique Godbout
Foto: Flickr Creative Commons / Dominique Godbout

A fost nevoie de peste 300 de ani pentru ca matematicienii să rezolve conjectura lui Kepler, o problemă celebră din geometria discretă.

Problema cere găsirea celui mai eficient mod de includere a unor sfere într-un spațiu dat. Răspunsul, care putea fi estimat cu destul de multă ușurință, s-a dovedit însă a fi foarte greu de demonstrat.

Celebrul matematician și astronom Johannes Kepler a prezis soluția încă de acum 300 de ani, însă nu a reușit să o demonstreze.

După ce a publicat o primă demonstrație în 2005, profesorul Thomas Hales, de la Universitatea din Pittsburgh, cât și alți matematicieni din mai multe țări, au reușit să-și simplifice teoria.

”Profesorul Hales a folosit computere și tehnici de verificare formale. Întreaga soluție, cu detalii extraordinare, a fost scrisă în logica strict formală, pe care un program computerizat a verificat-o apoi cu o rigoare perfectă”, a precizat Henry Cohn, cercetător la Microsoft Research New England din Cambridge, Massachusetts, citat de agenția Xinhua.

Soluția conjecturii lui Kepler ar putea deschide calea în domeniul verificărilor computerizate ale unor demonstrații matematice complexe.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.