Condiția pe care Turcia o impune pentru a accepta aderarea Suediei și a Finlandei la NATO

FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons
FOTO: R4BIA.com/Wikimedia Commons

Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, 18 mai, că Suedia nu ar trebui să se aștepte ca Turcia să îi aprobe cererea de aderare la NATO fără ca țara să-i returneze mai mulți „teroriști”, relatează Reuters.

De asemenea, delegațiile Suediei și Finlandei nu ar trebui să vină în Turcia pentru a o convinge să le susțină aderarea la alianță, a mai spus Erdogan.

Pe de altă parte, președintele SUA Joe Biden a declarat că este încrezător că obiecția Turciei nu va bloca aderarea celor două țări, însă nu a explicat exact cum anume va fi schimbată poziția Turciei.

Miercuri, 18 mai, Finlanda și Suedia au aplicat oficial pentru a adera la NATO. Decizia vine după invazia Ucrainei de către Rusia, iar procesul de aderare ar urma să dureze doar câteva săptămâni, în ciuda obiecțiilor Turciei, mai notează Reuters.

Erdogan acuză Suedia și Finlanda că permite mai multor persoane asociate cu grupuri considerate teroriste de Ankara să trăiască în cele două țări nordice. Este vorba despre militanți din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (care luptă pentru independența teritorială a kurzilor), precum și despre adepți ai lui Fethullah Gulen, pe care Turcia îl acuză că a organizat o lovitură de stat în 2016.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.