Condamnat la închisoare pentru că și-a închiriat garsoniera fără să declare

FOTO: James Timothy Peters/Pixabay
FOTO: James Timothy Peters/Pixabay

Un bărbat de 43 de ani din Brăila va merge la închisoare după ce a fost găsit vinovat de evaziune fiscală de 72 de lei. Acesta a fost acuzat că și-a închiriat garsoniera fără să declare la Fisc.

Trimis în judecată în luna februarie, Ştefan Laurenţiu Norocea a fost condamnat la o pedeapsă de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare. Cu toate că a achitat datoria către ANAF de 72 de lei și a recunoscut acuzația, el nu a scăpat de închisoare, scrie presa locală.

Brăileanul și-a închiriat garsoniera, anul trecut, contra sumei de 550 de lei pe lună și a fost pârât la poliţie chiar de chiriaş, pentru că nu a dat imobilul spre închirere cu acte. Femeia care s-a mutat în locuința acestuia s-a împăcat cu concubinul ei și s-a mutat după o lună, însă proprietarul a refuzat să-i restituie garanția, așa că a sunat la poliție.

Nu doar acest dosar l-a băgat la închisoare. Pedeapsa propriu-zisă a fost de opt luni de închisoare, dar bărbatul mai avea o condamnare de 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, aplicată în anul 2015 de o instanţă din Galaţi, pentru refuzul sau sustragerea conducătorului auto de la prelevarea de mostre biologice.

Tribunalul Brăila a dispus, potrivit legii, revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, rezultând astfel, pedeapsa de 1 an, 2 luni şi 10 zile de închisoare.

El a mai fost obligat și la plata cheltuielilor de judecată de 200 lei. Brăileanul mai are o şansă să scape de închisoare la Curtea de Apel Galaţi, instanţa care va judeca apelul împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Brăila.

Ce spune legea

Potrivit legii, contribuabilii care obţin venituri din chirii trebuie să înregistreze contractul de închiriere la ANAF, în 30 de zile de la dată încheierii acestuia. Odată cu înregistrarea contractului se depune şi Declaraţia privind venitul estimat/normă de venit, actul de proprietate/deţinere legală, copie şi original.

Declaraţia privind venitul estimat/normă de venit este formularul 220.

Dacă un contribuabil are mai multe contracte de închiriere depune câte o declaraţie estimativă pentru fiecare dintre ele. În situaţia închirierii bunurilor deţinute în comun, fiecare coproprietar completează şi depune câte o declaraţie.

În declaraţiile fiscale se completează căsuţa corespunzătoare modului de determinare a venitului net, respectiv, în sistem real sau pe baza cotelor forfetare de cheltuieli. Cota forfetară este de 40%. Pentru recunoaşterea deductibilităţii cheltuielii stabilite forfetar, proprietarul nu este obligat să prezinte organului fiscal documente justificative.

Contribuabilii datorează plăti anticipate de impozit pe parcursul anului. Plăţile anticipate se efectuează în 4 rate egale, până la dată de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Cota de impozit este de 16% calculată asupra venitului net anual estimat din declaraţia privind venitul estimat/normă de venit.

FOTO: James Timothy Peters/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.