Condamnare record. 19 ani și opt luni pentru un accident grav

FOTO: Ziaruldeiasi.ro
FOTO: Ziaruldeiasi.ro

Un bărbat din Iași a fost condamnat la 19 ani și 8 luni de închisoare pentru că a provocat un accident rutier foarte grav, la începutul anului 2017. În urma nefericitului eveniment rutier au murit două persoane. În prima instanță, tânărul a primit 8 ani și 3 luni de închisoare cu executare.

„Vom uza de căile de atac extraordinare. Este o sentință inumană”, a declarat avocatul Bogdan Gust, apărătorul șoferului care a provocat accidentul, pentru Ziarul de Iași.

Accidentul a avut loc în luna februarie a anului trecut și în urma acestuia au murit doi soți care erau angajați în administrația locală Iași.

La ora prânzului, tânărul, care era la volanul unui autoturism Audi, a depășit pe contrasens o coloană de mașini și a intrat în intersecția de la baza unui pod, deși culoarea semaforului pentru mașini era roșie. Evenimentul s-a întâmplat în Podu Roș, o zonă foarte aglomerată.

Potrivit Ziarul de Iași, acesta a trecut de patru ori pe culoarea roșie a semaforului. După ce a ocolit in extremis un pieton ce traversa regulamentar, mașina tânărului a intrat în lateralul unei Dacii Logan care circula regulamentar. Cei doi soți, care se aflau în Dacie, au murit pe loc.

Există și o explicație pentru care tânărul a fost condamnat la o pedepasă atât de mare pentru un accident rutier.

Anul trecut, jurnaliștii de la Adevărul spuneau că șoferul a fost trimis în judecată pentru omor calificat şi nu pentru ucidere din culpă, aşa cum se întâmplă de fiecare dată în cazul accidentelor rutiere.

Diferenţa semnificativă dintre cele două infracţiuni este cuantumul de pedeapsă, în cazul omorului calificat pedeapsa fiind între 15 şi 25 de ani, în timp ce pentru ucidere din culpă, atunci când sunt două victime, pedeapsa maximă pe care judecătorul o poate acorda este de 7 ani şi jumătate.

Procurorul care a instrumentat cazul a susținut că autorul ştia că fapta sa poate provoca moartea unei persoane şi, deşi nu urmărea în mod direct acest lucru, a acceptat posibilitatea provocării decesului, mai explicau jurnaliștii de la Adevărul.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=iZjTqTO_O7A

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.