Comună obligată de instanță să dea jos plăcuțele cu denumirea bilingvă, româno-maghiară, de la intrarea și ieșirea din localitate

Valea Mare. Foto: We Radio Sfântu Gheorghe

Consiliul Judeţean Covasna este obligat de instanță să dea jos plăcuțele cu denumirea bilingvă, în română și în maghiară, de la intrarea, respectiv ieșirea din comuna Valea Mare din județul Covasna, anunță agenția de presă Agerpres, citată de G4Media.ro.

Sentința Curții de Apel Braşov este definitivă, în locul plăcuțelor bilingve urmând să fie amplasate panouri cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română.

În 2022, ONG-ul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a sesizat Prefectura Covasna în legătură cu amplasarea respectivelor tăbliţe pe teritoriul comunei Valea Mare, arătând că acestea încalcă legea.

Legea nr. 215 din 2001 a administraţiei publice locale prevede că se pot pune plăcuțe bilingve cu denumirea localităților acolo unde ponderea populației minoritarea este de cel puțin 20%.

Mai exact, articolul 76 din lege arată că în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale vor asigura inscripţionarea denumirii localităţilor şi a instituţiilor publice de sub autoritatea lor, precum şi afişarea anunţurilor de interes public, şi în limba maternă a cetăţenilor aparţinând minorităţii respective.

Însă în Valea Marea, conform datelor recensământului, procentul etnicilor maghiari este sub 1%, mai notează sursa citată.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version