În urmă cu patru ani, comuna Șișești, din județul Mehedinți, atrăgea atenția, după ce autoritățile locale anunțau demararea unei campanii de reciclare selectivă a gunoaielor menajere.
Pentru fiecare kilogram de deșeu selectat, localnicii primeau 80 de bani. Nu erau plătiți, ci primeau bonuri valorice, iar cu tichetele se prezentau la Primăria Șișești și primeau reduceri la taxele locale.
Mai mult, pe lângă maşina de presat şi tocat PET-uri şi doze de aluminiu, primăria a cumpărat un al doilea aparat care toacă, macină, presează şi balotează resturi vegetale şi alte deşeuri, care sunt transformați în peleți.
În 2013, Primăria din Șișești mai anunța și că a reușit să acceseze fonduri europene nerambursabile de aproape 250.000 de euro, pentru achiziţionarea a două cuptoare de ars ceramică, amenajarea unui stand permanent de ceramică la Muzeul „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi organizarea a două festivaluri de tradiţii şi obiceiuri româneşti.
„Obiectivele proiectului vor fi realizate în comun cu Primăria din localitatea sârbească Mosna. El chiar se derulează sub genericul Şişeşti-Mosna – punte de legătură între comunităţi”, declara atunci edilul comunei, Marian Răducan, care e primar în această localitate din 1992.
Se spera ca proiectul să permită revitalizarea meşteşugului olăritului în zona montană a judeţului Mehedinţi, unde ar urma să fie produse sobe de teracotă, suveniruri, aplice şi alte obiecte de uz casnic.
Potrivit Digi24, comuna Șișești a devenit o campioană la absorbția de fonduri europene. În ultimii 10 ani a obținut finanțare pentru 18 proiecte din fonduri europene, în valoare de 3 milioane de euro.
Primăria și-a înființat propriul serviciu de salubritate, are o autospecială pentru pompieri voluntari din comună și a investit în dezvoltarea turismului și mediului.
Primăria Șișești are o autospecială cu aparatură de descarcerare şi un cort care poate găzdui peste 300 de persoane în caz de calamitate. Maşina a fost la peste 100 de intervenţii, fără a mai fi nevoie să vină angajaţii ISU din Drobeta Turnu-Severin, oraş aflat la 50 de km.
De asemenea, școala din comună, veche de un secol, a fost reabilitată. A fost ridicată și o nouă grădiniță, cu o capacitate de 50 de copii. În total, în educație s-au investit în jur de 400.000 de euro. În prezent, primăria are un proiect de 1 milion de euro pentru asfaltarea a 98% din străzile și ulițele comunei.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: