Cel mai bun loc în care să trăieşti în România

dumbravita
Imagine din comuna Dumbrăviţa. Sursa foto: adevarul.ro

Comuna timişeană Dumbrăviţa este localitatea cu cel mai bun trai din întrega ţară, întrecând oraşe ca Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Comuna apare pe primul loc într-un top inclus în studiul „Disparităţi şi fluxuri în fundamentarea social-economică a regionalizării administrative a României”, publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG).

Ierarhia a fost alcătuită pe baza Indicelui de Dezvoltare Social Locală (IDSL), care ia în calcul şapte indicatori diferiţi: nivelul de educaţie, vârsta medie, speranţa de viaţă, numărul de autoturisme la mia de locuitori, suprafaţa medie a locuinţei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de mărime a localităţii.

Cele mai dezvoltate 10 localităţi din România:

1. Comuna Dumbrăviţa
2. Oraşul Voluntari
3. Comuna Corbeancă şi oraşul Predeal
5. Municipiul Cluj-Napoca
6. Oraşul Buşteni
7. Municipiul Sibiu şi oraşul Sinaia
9. Muncipiul Bucureşti
10. Municipiul Timişoara

Comuna Dumbrăviţa, situată la 6 km de Timişoara, are o populaţie de peste 7.000 de persoane, cu aproape 4.500 mai multe decât în anul 2001. Comuna ar putea deveni oricând oraş, având parte de drumuri asfaltate impecabil, reţea de apă şi canalizare, gaze şi curente electric.

În zonă au fost atrase numeroase firme potente – precum Dunca Expedition, Bontimes, Fropin, Kaufland sau Petrom – şi au existat extrem de multe proiecte dedicate comunităţii finanţate din fonduri europene nerambursabile. Ca o curiozitate, toată comuna e supravegheată video, iar în centrul acesteia internetul este gratuit, reţeaua wireless fiind construită tot cu bani europeni.

Comuna s-a dezvoltat atât economic, cât şi cultural şi sportiv, arată un articol adevarul.ro. De exemplu, în Dumbrăviţa activează o puternică echipă de tenis de masă feminin, care evoluează în Superliga naţională.

„Am avut 15 proiecte transfrontaliere cu Ungaria. Aceste proiecte erau considerate soft. De-abia acum, pentru ciclul 2014-2020, vor fi cele hard. Tot printr-un proiect transfrontalier vom face şi asfaltări de drumuri în cartierele de vile, pentru că în noile cartiere sunt probleme. Avem proiecte de extindere a canalizării de 1,4 milioane euro, proiecte pe mediu, urmează să construim o sală polivalentă, un cămin cultural mai mare. Au mai fost demarate proiecte mari pentru construirea Centrului de zi pentru îngrijirea copiilor, în valoare de aproape opt milioane de lei, Incubatorului de afaceri, de aproape cinci milioane de lei, şi de prelungirea liniei de troleibuz cu Timişoara, în valoare de 13 milioane de lei“, a declarat Nicolae Constantin, project manager la Primăria din Dumbrăviţa, citat de Adevărul.

Studiul arată şi că cele mai sărace localităţi din ţară se găsesc în judeţele Teleorman şi Giurgiu.

Dacă ți-a plăcut acest articol, te poţi alătura comunităţii pozitive de pe pagina noastră de Facebook.


Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version