Comparație între reglementările cazinourilor online din România și Europa

Legislația privind industria jocurilor de noroc suferă modificări des, în special în România. Pentru că parcurgerea acesteia poate fi obositoare și dificilă, noi am analizat textele de lege importante și le-am explicat simplu pentru jucători. 

Noi îți oferim o imagine de ansamblu: aici poți descoperi lucrurile permise atât în țară, cât și în alte zone din Europa în care jocurile de noroc sunt populare. 

Spre exemplu, majoritatea țărilor impun operatorilor să implementeze măsuri de siguranță pentru jucători. Acestea variază însă de la o țară la alta. Haide să analizăm împreună:

Legislația din România Privind Jocurile de Noroc

În 2024, atât operatorii cu locații fizice, cât și cei ce oferă servicii online trebuie să respecte următoarele reguli: 

  • Să aibă un sediu social permanent în România, ceea ce poate presupune, spre exemplu, deschiderea unei sucursale/filiale.
  • Achitarea de noi taxe împărțite pe mai multe categorii, precum taxele pentru fiecare masă din spațiul comercial.
  • Băuturile alcoolice vor fi interzise în incinta sălilor sau locurilor unde se pot desfășura jocuri de noroc. 
  • Reclamele rămân permise, însă sub anumite restricții. Spre exemplu, panourile publicitare care le cuprind nu pot depăși 35 mp. 

Există și platforme pe care puteți găsi un casino online bani reali de încredere, pe care îl puteți recunoaște după prezența licenței și a măsurilor de siguranță pentru jucători, pe lângă alte asemenea criterii.

Reglementări pentru Jucătorii din România

Vârsta minimă necesară pentru a participa la sesiuni de jocuri de noroc în România este de 18 ani. 

Dacă îndeplinești condiția asta, e important să ai în vedere și următoarele reguli de taxare a câștigurilor:

  • Câștigurile care nu depășesc 10.000 RON sunt supuse unui impozit de 3%.
  • Cele între 10.000 RON – 66.750 RON (însă mai mari de 10.000 RON) sunt supuse unui impozit fix la care se adaugă unul de 20%.
  • Sumele care depășesc 66.750 RON sunt impozitate cu 40%.

Acestea se aplică atât online cât și în locațiile fizice, iar impozitul este reținut la sursă. 

Desigur, mai există și alte taxe și comisioane care pot varia inclusiv în funcție de mediul ales (online sau offline), cum ar fi taxa de 2% care se aplică fiecărei depuneri online. Aceasta poate fi suportată și de operator, însă nu în mod obligatoriu.

Dacă există o anumită activitate care se încadrează în rândul jocurilor de noroc pe care o preferi, sfatul nostru este să cauți reglementările date punctual pentru aceasta pentru a fi sigur. Ele pot fi găsite pe site-ul ONJN (Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc). 

Comparație cu Țările Selectate

Află diferențele de reglementare dintre jocurile de noroc din România și cele din țări precum Suedia sau Danemarca: 

Regatul Unit

UK Gambling Comision este cea mai strictă autoritate de jocuri de noroc – de aceea, jucătorii din Regatul Unit sunt foarte în siguranță atunci când accesează servicii de la operatori autorizați.

Aceștia se bucură de măsuri de securitate sporite, standarde înalte care se examinează regulat de către instituție și reglementări detaliate pentru majoritatea activităților aferente industriei. 

O deosebire importantă de România este aceea că nu există taxe pentru câștiguri. Indiferent că joci online sau în locații fizice, nu există niciun prag de la care să fii supus taxării.  

Suedia și Danemarca

În prezent, Suedia prevede o taxă de 18% pentru profiturile oferite în cadrul jocurilor de noroc. Cu toate astea, însă, a fost făcută o propunere de mărire până la 22% în 2023. 

Conform cazinoromania10 experți, care au analizat legislațiile țărilor menționate, Danemarca prevede de asemenea taxe pentru câștiguri, atât în locații fizice, cât și în cadrul cazinourilor online. Ele variază în funcție de tipul activității și modul de participare (online/offline), așa că legea trebuie consultată în amănunt.

Aceste țări au în comun și măsurile de joc responsabil. Cele două autorități impun aplicarea acestora în mod obligatoriu și verifică nivelurile lor de siguranță în special în raport cu protejarea jucătorilor vulnerabili. 

Germania, Bulgaria, Croația, Cipru 

Germania interzice pariurile pe alte evenimente decât cele sportive, iar în cazul jocurilor de noroc permise, taxele variază. Spre exemplu, taxa pentru activitățile online este de 19%, în timp ce loteriile presupun o taxă de 20% aplicată mizei.

În cazul celorlalte:

  • Bulgaria aplică taxe în mare parte operatorilor, cu 15% impozit pentru pariuri și taxe variabile în cazul cazinourilor.
  • Croația prevede taxe similar Bulgariei pentru operatori, acestea variind între 5% și 25% pentru operatori. Taxele pentru jucători pot atinge 30%. 
  • Cipru impune taxe mai mici decât celelalte trei țări, ajungând la 13%.

În cazul în care există neclarități privind taxele din România, Ministerul Finanțelor poate oferi răspunsuri concrete. 

Republica Cehă, Danemarca, Estonia

Toate cele trei țări prevăd blocarea accesului la operatori care nu se conformează legii prin intermediul ISP, însă aceasta e reglementată în moduri diferite. 

Blocarea prin ISP presupune practic interzicerea accesului la site-uri cu conținut considerat ilegal. În România, această măsură nu s-a bucurat de la fel de mult succes.

Asemenea măsuri de protecție a jucătorilor sunt de mare interes în prezent pentru țările menționate, Republica Cehă devenind chiar un exemplu pentru progresele legislative făcute. Acestea includ și regulile stricte impuse operatorilor. 

Concluzie

Reglementările din Europa diferă semnificativ de la o țară la alta, România evidențiindu-se printr-o combinație unică de legi. 

Astfel, în ciuda similarități lor cu alte legislații, este ideală informarea punctuală cu privire la activitățile permise pe teritoriul țării pe care joci, indiferent de regulile care ți s-au aplicat în trecut în alte jurisdicții.