Compania Unilever testează săptămâna de lucru de 4 zile

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Compania multinațională Unilever, care are angajați și în România, va începe să testeze săptămâna de lucru de 4 zile. Pentru început, testul se va defășura în Noua Zeelandă. Salariile angajaților vor rămâne neschimbate, iar procesul va dura aproximativ un an.

Potrivit directorului general pentru regiunea Noua Zeelandă din cadrul Unilever, Nick Bangs, prin acest „experiment” se va afla dacă scurtarea săptămânii de lucru cu o zi va „aduce schimbări pozitive în ceea ce privește munca angajaților”.

Acesta a mai adăugat că „vechile obiceiuri de muncă sunt depășite” și nu mai reprezintă obiectivele companiei. După acest test, dacă rezultatele vor fi bune, măsura ar putea fi luată la nivel global, pentru toți cei aproximativ 155.000 de angajați pe care îi are compania.

Unilever are în portofoliu produse alimentare precum Knorr, produse de îngrijire personală ca Dove, Rexona sau de îngrijirea locuinței (Dero).

Experimente asemănătoare au mai fost testate și de alte companii. La sfârșitul lui 2016, agenția de marketing online WebDigital din București a redus săptămâna de lucru la 4 zile.

După o perioadă de 9 luni, reprezentanții companiei au anunțat că vor continua experimentul, pentru că au avut de câștigat și clienții, dar și angajații și acționarii.

„Am analizat primele date în urma programului de 4 zile lucrătoare pe săptămână, anunțat în septembrie 2016. Rezultatele obținute arată că experimentul și-a atins primul scop: acela de a vedea dacă productivitatea poate fi menținută în condițiile reducerii timpului de lucru cu 20%. Drept urmare, vom menține săptămâna de 4 zile lucrătoare până în luna iulie 2017”, scrie pe site-ul WebDigital.

Reprezentanții companiei au hotărât ca ziua de luni să fie liberă, întrucât, potrivit unor studii, în prima zi de săptămână angajații nu dau randament.

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.