Comoară fabuloasă descoperită de câțiva români cu detectoare de metale. 800 de monede antice din argint

comoară denari romani argint alb
Foto: alba24.ro

Mai mulți pasionați de istorie din județul Alba, care dețin detectoare de metale, au descoperit un tezaur de aproximativ 800 de denari romani din argint, ce valorează circa 100.000 de euro, relatează publicația locală alba24.ro.

Denarii au fost găsiți marți după-amiaza într-un vas spart îngropat în pământ la marginea unei parcele de teren.

„O plimbare cu intenția de a „arde calorii” după sarmalele de Crăciun (…) Nimic nu prevestea furtuna ce urma să apară. Cum suntem obsedați să detectăm mai ales prin arături azi ne-am făcut „tocuri imense” din noroi la cizme așa că am vrut să renunțăm repede.

Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne așteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica ce le-a fost aproape 2000 de ani „casă”.

Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porțiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă și stătea umezeala la 10-20 cm), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei și, cum am prins pe mulți în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriți de un arheolog live care era și el în concediu.

(…) A fost fain, adrenalină, vânt, noroi, iar pe când am ajuns acasă aveam nămol și în gură”, a povestit pe Facebook unul dintre cei care au făcut descoperirea.

Potrivit celor care au găsit monedele, cei 800 de denari romani ar valora aproximativ 100.000 de euro. Valoarea exactă va fi stabilită de experți.

comoară denari romani argint alba
Foto: alba24.ro

Persoanele fizice care au descoperit în mod întâmplător astfel de comori sunt obligate să le predea, în termen de 48 de ore de la descoperire, primarului unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază a fost făcută descoperirea.

Legea nr. 182 din 25 octombrie 2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil prevede că autorii descoperirilor întâmplătoare, care au predat bunurile descoperite, au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea bunului, calculată în momentul acordării recompensei. În cazul descoperirii unor bunuri culturale de valoare excepţională se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunului.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.