Comoara din România care stă îngropată de un sfert de secol

Așa arată acum mina de grafit de la Baia de Fier. Foto: Gjx.ro

Cu toate că este un material extrem de căutat în noua era a tehnologiei, grafitul nu este exploatat în România. Singura mină din țara noastră, cea de la Baia de Fier, din județul Gorj, stă închisă din 1994.

Mina de grafit este deținută de Ministerul Economiei şi Societatea Naţională a Sării, însă pentru reînceperea producției sunt necesare investiții serioase.

Mina de la Baia de Fier, aflată la o aruncătură de băț de Peștera Muierilor, dispune încă de rezerve importante de grafit. În 1994, mina și-a închis porțile și i-a trimis acasă pe cei aproape 800 de angajați.

De atunci, porțile singurei mine de grafit din România stau închise.

Cu toate că au existat oameni de afaceri interesați de redeschiderea minei, până acum nu s-a concretizat nimic.

Grafenul, care se obține din grafit, este considerat materialul secolului XXI, fiind folosit în nanotehnologie. Samsung a inventat o baterie pe bază de grafen care se încarcă în doar câteva minute.

Mai mult, o parte dintre componentele electronice moderne sunt pe bază de grafen, iar acest material poate fi folosit și la implanturi.

Cel mai mare producător de grafit la nivel mondial este China, care conduce detașat clasamentul, înaintea Indiei și Brazilei.

Grafitul este un excelent conductor de căldură și electricitate. Dacă s-ar redeschide mina de la Baia de Fier și s-ar obține producția din ultimii săi ani de funcționoare, de 40.000 de tone / an, România ar deveni al patrulea mare producător de grafit la nivel mondial.