Comoară de aproape 400 de monede de argint, descoperită în centrul unui oraș din România

Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)

O comoară din aproape 400 de monede din argint a fost descoperită în timpul cercetărilor arheologice care se desfășoară în centrul istoric al orașului Turda din județul Cluj.

Cercetările arheologice au loc în contextul lucrărilor de modernizare a spațiului pietonal din centrul municipiului.

Lucrările de modernizare fac parte din proiectul „Revitalizarea spațiului pietonal din centrul istoric al municipiului Turda”. Cu ocazia acestora, a fost nevoie și de o cercetare arheologică în zona fostului cor al bisericii reformate din Turda Veche (demolat la mijlocul secolului al XVIII-lea).

Tezaurul monetar, compus din 397 de piese, a fost descoperit de arheologul turdean Paul Chiorean.

Cu excepția unui obol din cupru, restul pieselor au fost realizate din argint în monetăriile ce funcționau în Regatul Ungariei. Monedele au fost curățate, restaurate, determinate și analizate de un colectiv de specialiști de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Muzeul de Istorie Turda.

Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)

Monedele datează din secolele XIII-XIV.

„Această descoperire este una de importanță majoră deoarece atestă funcționarea lăcașului de cult în context cu documentele care menționează prezența ordinului eremiților augustinieni la Turda încă din timpul domniei regelui Carol Robert de Anjou (1331).

Este singurul tezaur medieval descoperit în cadrul unei cercetări arheologice (și nu întâmplător!) la Turda. Mai mult, prin această descoperire acoperim o perioadă istorică pentru care nu deținem bunuri culturale cu valoare atât de însemnată”, a transmis Muzeul de Istorie Turda într-un comunicat de presă.

Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)

În componența tezaurului au fost identificate mai multe monede, ca de exemplu:

Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)

De asemenea, în componența lotului de monede au fost identificate 6 falsuri de la Carol Robert de Anjou (1330-1336) și Bela IV (1235-1336)].

Cercetările arheologice au fost coordonate de o echipă de cercetători de la Muzeul de Istorie Turda, formată din: dr. Dan Matei (responsabil științific), dr. Horațiu Groza, drd. Paul Chiorean, dr. Gabriel Andreica și dr. Ioana Mărincean.

Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)
Foto: Muzeul de Istorie Turda (Facebook)

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version