Comisia Iordache a modificat definiția abuzului în serviciu. Reacția DNA

Florin Iordache
Florin Iordache. Foto: gov.ro

Modificările privind abuzul în serviciu au fost votate în comisia specială condusă de Florin Iordache. Prin urmare, abuzul în serviciu a fost redefinit și a fost impus un prag de 1.900 de lei. Opoziția acuză Puterea că prin actuala formă votată a legii mai multe dosare vor fi închise.

Deputaul USR Stelian Ion a declarat că varianta PSD este mult mai gravă decât forma cuprinsă în OUG 13.

Conform noii variante, Liviu Dragnea nu ar mai fi condamnat deoarece în cazul său, în primă instanță, nu a fost condamnat pentru că a obținut un folos pentru el însuși sau pentru o rudă a sa, ci, practic, pentru partid, statul fiind cel păgubit.

În plus, procurorii DNA spun că vor fi obligați să închidă „numeroase dosare” dacă redefinirea abuzului în serviciu intră în vigoare în această formă.

„Având în vedere propunerea formulată de Ministerul Justiției pentru modificarea art. 297 din Codul penal privind infracțiunea de abuz în serviciu, procurorii din cadrul DNA au realizat o evaluare a impactului pe care această modificare îl va avea asupra investigațiilor penale, în situația în care va intra în vigoare.

Adoptarea propunerii formulate de Ministerul Justiției ar avea ca efect dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancționate de legea penală și care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege.

Consecința ar fi aceea că procurorii vor fi obligați să închidă numeroase dosare ca urmare a intervenirii prescripției”, arată DNA într-un comunicat.

Cum este definit abuzul în serviciu în prezent

„Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos ( adică îndeplineşte prin încălcarea legii – conf. Deciziei 405/2016 a CCR) şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Propunerea lui Tudore Toader, susținută de PSD

„Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu reglementate expres, prin legi, ordonanțe de guvern sau ordonanțe de urgență, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea atribuțiilor astfel reglementate, a unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de guvern sau ordonanță de urgență, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material patrimonial și prin aceasta cauzează o pagubă certă și efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.