Comisia Europeană vrea să interzică unele microplastice

FOTO: stux/Pixabay.com
FOTO: stux/Pixabay.com

După ce mai multe categorii de produse din plastic au fost interzise în UE, Comisia Europeană analizează posibilitatea de a extinde lista, potrivit comisarului pentru Mediu, Oceane și Pescuit, Virginijus Sinkevicius, într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

„Cu siguranţă vrem să extindem regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă şi în prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius pentru Die Welt.

Comisia Europeană analizează și modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligați să reducă cantitate de microplastice din produsele lor.

„Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius.

Microplasticele sunt împărțite în două categorii. Cele primare sunt materiale plastice fabricate de dimensiuni microscopice și de obicei sunt utilizate pentru fabricarea produselor cosmetice. Microplasticele primare utilizate în produse cosmetice pentru curățarea tenului sau a mâinilor au înlocuit ingredientele naturale utilizate în mod tradițional, precum migdalele, fulgii de ovăz sau piatra ponce.

Microplasticele secundare sunt fragmente mici provenite din descompunerea deșeurilor plastice în mediul marin și în cel terestru.

În luna mai a anului trecut, Consiliul Uniunii Europene a adoptat măsurile propuse de Comisie de a reduce deșeurile provenite de la mai multe categorii de produse din plastic.

Vor fi interzise la vânzare în Uniunea Europeană bețișoarele pentru urechi, paiele pentru băuturi, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi din polistiren expandat și toate produsele din plastic oxodegradabil.

Statele membre au la dispoziție doi ani pentru a pune în practică în propria legislație aceste măsuri.

Directiva europeană mai urmărește și colectarea separată a sticlelor din plastic de 90% până în 2029 (77% până în 2025) și introducerea unor cerințe de proiectare pentru atașarea capacelor la sticle, precum și obiectivul de a include în proporție de 25% plastic reciclat în sticlele PET începând cu 2025 și de 30% în toate sticlele din plastic începând cu 2030.

De asemenea, se mai cer măsuri de reducere a consumului de recipiente pentru alimente și pahare pentru băuturi fabricate din plastic, precum și aplicarea unei marcări și etichetări specifice în cazul anumitor produse.

Directiva mai prevede și că dopurile și capacele fixate trebuie să rămână atașate în cazul tuturor recipientelor pentru băuturi de până la 3 litri în termen de 5 ani de la intrarea în vigoare a directivei.

Obligațiile suplimentare privind responsabilitatea extinsă a producătorilor vor trebui să fie puse în aplicare în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024, în funcție de produs.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.