Comisia Europeană vrea „e-fuels” în loc de benzină și motorină

FOTO: al-grishin/Pixabay.com
FOTO: al-grishin/Pixabay.com

Comisia Europeană ar avea în plan să permită constructorilor să vândă mașini cu motor termic și după 2035, însă condiția ar fi ca acestea să poată fi alimentate cu „e-fuels”, carburanți sintetici care nu poluează. Acești carburanți ar înlocui, practic, benzina și motorina.

Astfel, ar putea fi create noi categorii de mașini care să fie alimentate cu combustibili „carbon neutral”. De asemenea, mașinile acestea ar urma să aibă un sistem care să nu le pemită pornirea dacă este folosit un alt tip de combustibil, precum benzina sau motorina.

Un exemplu de e-fuel este benzina metanolică sintetică, produsă cu hidrogen verde, obţinut cu energie regenerabilă. Carburanţi sintetici pot fi obţinuţi din cărbune, gaz metan sau biomasă prin diferite metode.

Astfel de carburanți nu sunt produși în cantități mari, iar un studiu recent a arătat că producția mondială prognozată pentru „electro-carburanți” ar acoperi o parte foarte mică din cerere.

Pentru ca aceste mașini cu „e-fuels” să ajungă să fie numeroase va fi nevoie de proiecte mari de investiții, de miliarde de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.