Comisia Europeană, sesizată pentru activarea ”articolului 7” împotriva României

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestagul german, a reacționat la votul din Parlamentul României asupra modificărilor Codurilor Penale cu o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care solicită activarea articolului 7 împotriva României.

”Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și ale majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România”, se arată în scrisoarea lui Krichbaum către Juncker, obținută de G4Media.ro.

”Parlamentul român a slăbit, așa cum era de așteptat, legislația penală anticorupție. Aceasta este o continuare a destructurării agresive a valorilor comune ale Uniunii Europene în România”, mai scrie politicianul german, care a mai solicitat activarea articolului 7 din Tratatul UE împotriva României, tot pe teme legate de modificarea legilor Justiției.

Gunther Krichbaum i-a trimis în 14 februarie o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruța Kovesi de către secția pentru magistrați.

Activarea Articolului 7, proces care a fost deja demarat împotriva Poloniei, duce la blocarea dreptului de vot al statului în Consiliul UE, fiind, de fapt, o suspendare de facto a drepturilor sale ca stat membru.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.