Comisia Europeană cercetează cazul ursului Arthur din România

Arthur FOTO: Agent Green
Arthur FOTO: Agent Green

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat luni că analizează acuzațiile care vin din partea unor ONG-uri potrivit cărora un prinț din  Liechtenstein a ucis un urs de talie mare în România într-o partidă de vânătoare de trofee care ar fi avut loc într-o arie protejată.

„Serviciile mele cercetează detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent. (…) „Am încredere că autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”, a declarat comisiarul pentru mediu în timpul unei audieri la Comitetul pentru mediu al Parlamentului European. El a răspuns astfel unei interpelări din partea europarlamentarului român Nicolae Ștefănuță (grupul Renew Europe), potrivit Politico.

Asociaţia care a organizat vânătoarea în cadrul căreia prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein l-a vânat pe ursul Arthur a sesizat CNA pentru a sancţiona „toate posturile TV, posturile de radio, presă liberă şi on-line pentru comunicarea de informaţii false”.

Sesizarea a fost transmisă duminică 9 mai 2021, de către preşedintele Asociaţiei „Târnava Mare” din Odorheiu-Secuiesc, Marmureanu-Biro Leonard.

„În spaţiul public din România în ultima perioadă s-a vehiculat ipoteza împuşcării unui urs, cel mai mare din România şi Europa, fară argumente ştiinţifice, afirmate de un activist de mediu. Vă precizăm că funcţia de activist de mediu nu se regăseşte în Clasificarea funcţiilor din România. Pentru dovada acesteia găsiţi în spaţiul public toate postările acestor posturi de televiziune, presei libere şi online şi a postărilor pe platforma Facebook”, susţine preşedintele asociaţiei în sesizarea transmisă Consiliului Naţional al Audiovizualului.

În solicitarea Asociației către CNA se precizează că au fost atașate „poze cu urși mai mari decât Arthur”.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.