Comisia Europeană a deblocat două miliarde de euro pentru România

FOTO: skeeze/Pixabay.com
FOTO: skeeze/Pixabay.com

Comisia Europeană a aprobat astăzi patru proiecte importante pentru infrastructura din România, în valoare totală de aproape două miliarde de euro.

Uniunea Europeană va aloca peste un miliard de euro, dintr-un total de 1,2 miliarde de euro, pentru realizarea autostrăzii care va înconjura Capitala României. Proiectul încearcă să rezolve problemele actualului inel de autostradă din jurul Bucureștiului, care este extrem de aglomerat, prin modernizarea câtorva porțiuni cu câte 2 benzi pe sens a acestei șosele, precum și construirea legăturilor Domnești-DJ602, Oltenița-DN4, Berceni-DJ401 și Mogoșoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km a noii Autostrăzi de Centură Sud a Bucureștiului

Mai mult, Comisia Europeană a decis să aloce aproape 100 de milioane de euro, dintr-un cost eligibil total de 115 milioane de euro, pentru îmbunătățirea serviciilor de transport pe linia de metrou Berceni – Pipera. Cu banii se vor face achiziții de garnituri de metrou, dar și reconstruiri ale substructurii șinelor, precum și a infrastructurii electrice și sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului.

Pe lângă infrastructura rutieră și feroviară, Comisia Europeană a decis să aloce României peste 600 de milioane de euro pentru intervenții la plaje, lucrări de consolidare și construirea unor ziduri de susținere, lucrări de dragaj și acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și controlul riscului de eroziune costieră de-a lungul litoralului românesc al Mării Negre, în special în zona județului Constanța.

Mai mult, în județul Timiș vor ajunge, în curând, peste 135 de milioane de euro. Aproape 400.000 de persoane vor avea acces la o apă potabilă mai curată.

Pentru perioada 2014 – 2020, România beneficiază de o alocare de peste 22 de miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune.