Comisia Europeană a activat procedura de infringement pentru România, din cauza poluării și a tăierilor ilegale de păduri

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Comisia Europeană a anunțat că a activat procedura de infringement pentru România, din cauza legislației defectuoase care nu permite verificarea de către autorități a cantităților mari de lemne care sunt tăiate ilegal în pădurile țării noastre.

”Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Documentul mai precizează că România nu a fost în măsură să verifice operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare, dar și că legislația națională nu permite autorităților să verifice exact cantitățile de lemn tăiate ilegal.

De asemenea, Comisia a descoperit că autoritățile române gestionează pădurile fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

Odată demarată procedura de infringement, statul vizat trebuie să își asume corecturile impuse de la Bruxelles. Dacă refuză, Comisia poate iniția o procedură formală de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, care poate duce la diferite sancțiuni.

România, urecheată de Bruxelles și din cauza poluării

România are la dispoziție doar două luni de zile să arate Comisiei Europene ce măsuri vrea să ia pentru controlul poluării.

Dacă nu va reuși nici în următoarele 2 luni, atunci riscă sancțiuni care pot ajunge până la 400.000 de euro pe zi. În aceeași situație cu România mai sunt Grecia și Malta, alte țări care nu și-au îndeplinit obligațiile, în pofida atenționărilor anterioare.