Comisia de la Veneția, mesaj dur pentru Guvern: Noile legi slăbesc grav lupta împotriva corupției

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro comisia de la veneția
Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției. FOTO: Gov.ro

Comisia de la Veneția a ajuns la concluzia că reforma judiciară făcută de Guvernul PSD-ALDE în România slăbește lupta împotriva corupției, dar și împotriva altor infracțiuni grave, anunță Consiliul Europei într-un comunicat de presă.

Într-o opinie oficială adoptată astăzi, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei și-a exprimat îngrijorarea că multe dintre amendamentele aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală din România slăbăesc grav eficiența luptei împotriva corupției, a infracțiunilor comise prin violență și a criminalității organizate.

Comisia de la Veneția le recomandă autorităților române să realizeze o reevaluarea generală a amendamentelor aduse ambelor coduri, în cadrul unui amplu proces de consultare, în urma căruia să rezulte propuneri legislative solide și coerente care să beneficieze de o largă susținere din partea societății românești.

Pe 12 octombrie Curtea Constituțională a României a stabilit că peste 60 de articole ale legii de modificare a Codului de Procedură Penală erau neconstituționale, mai amintește Comisia de la Veneția, și completează că tot în octombrie va fi analizată de către CCR și constituționalitatea amendamentelor aduse la Codul Penal.

Dacă noua formă a articolului 297 din Codul Penal (cea privind abuzul în serviciu) nu va fi declarată neconstituțională de către CCR, Liviu Dragnea scapă de închisoare, chiar dacă a fost condamnat în primă instanță.

Comisia de la Veneția a adoptat și opinia preliminară emisă în iulie cu privire la modificările aduse statutului judecătorilor și procurorilor, organizării judiciare și a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit Comisiei, aceste legi vor avea un impact negativ asupra eficienței, calității și independenței sistemului judiciar, precum și asupra luptei împotiva corupției. Comisia mai menționează că cele trei legi au fost deja promulgate și au intrat în vigoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.