Comisia de la Veneția critică dur Guvernul României și moștenirea lăsată de Tudorel Toader

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Comisia de la Veneția îi cere Guvernului României să reducă semnificativ folosirea ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și recomandă să reconsidere „serios nevoia creării Secției speciale (pentru investigarea magistraților), arhitectura instituțională și principiile de funcționare”.

Potrivit unui raport al Comisiei, citat de Hotnews.ro, „cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă”.

„Folosirea curentă a ordonanțelor de urgență este contestabilă la mai multe nivele. Afectează calitatea legislației, perturbă securitatea juridică, slăbește controlul extern asupra guvernului și ignoră principiul separației puterilor. Comisia de la Veneția cere Guvernului român să reducă drastic folosirea de OUG în toate domeniile juridice.

Articolul 115 din Constituție pare să fie interpretat în România într-o manieră prea extinsă astfel încât revizuirea sa ar putea fi avută în vedere pentru a defini mai exact situațiile în care Guvernul poate legifera prin emiterea de ordonanțe”, mai transmite Comisia de la Veneția.

Comisia mai precizează că în ceea ce privește Secția specială de anchetare a magistraților, motivele pentru care a fost creată sunt neclare.

În document se mai precizează că modalitatea de numire și revocare a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, neschimbată, ministrul Justiției având un rol decisiv în această procedură, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de Consiliul Superior al Magistraturii.

„Noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt”,  mai arată Comisia de la Veneția.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.