Comisarul european pentru Transporturi: Călătoriile și transporturile vor fi afectate și anul acesta

FOTO: Fredyalem/Pixabay.com
FOTO: Fredyalem/Pixabay.com

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a decarat, la Antena 3, că atât transporturile, cât și călătoriile vor fi afectate și în 2021 din cauza pandemiei.

„Vedem decizii din ce în ce mai multe în ceea ce privește o restricționare a călătoriilor. Avem o comunicare făcută de Comisia Europeană la începutul săptămânii pentru descurajarea călătoriilor ne-esențiale la nivelul UE. Încercăm să salvăm să nu fie închise frontierele în interiorul pieței comune pentru că asta ar crea într-adevăr probleme foarte mari”, a precizat comisarul european.

Un certificat de vaccinare nu este privit în acest moment ca un instrument care să faciliteze călătoriile.

„Nu există încă un număr semnificativ de persoane vaccinate la nivelul UE și nu se dorește crearea unei discriminări pentru cei care ar vrea să se miște dintr-un loc în altul. Ne luptăm în fiecare zi să păstrăm coridoarele verzi pentru că există Guverne care iau mai puțin în considerare necesitățile transportatorilor. Avem argumente să menținem cerință de a nu se introduce măsuri suplimentare de verificare a transporturilor”, a explicat Alina Vălean la Antena 3.

Comisarul european a mai amintit că autoritățile din România vor avea acces la sume semnificative prin programul european de redresare, aprobat de UE.

„Cum spunem noi, sunt bani de reconstrucție. Dar reconstrucție în mai bine, mai bună. Nu am văzut formă finală a planului Romaniei. Sper că transporturile să fie reflectate pe măsură așteptărilor publicului din România. E un desiderat vechi al cetățenilor și în același timp o mare dezamăgire – infrastructură rutieră, de transporturi.

Avem nevoie de ea și din punct de vedere economic pentru dezvoltarea viitoare. Deci eu sper că ce am auzit eu inițial, cele 9 miliarde pentru transporturi, să fie menținute în formă finală a planului.

Fondurile de redresare și reziliența reprezintă doar unul din posibilele bugete pe care România o să le acceseze pentru lucrări în infrastructură. E bugetul multianual, facilitatea de conectare europeană, fondurile de ceoziune, fondurile regionale.

Important e că cei de acasă să își facă un plan bun astfel încât fiecare dintre proiecte, atât de multe și necesare în România, să-și găsească cea mai bună metodă de finanțare”, a mai spus Adina Vălean.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.