Comisarul european Corina Crețu, ”exasperată” de Guvernul României

Comisarul european Corina Crețu. Foto: The Parliament Magazine

Parteneriatul public-privat, una dintre măsurile cu care Viorica Dăncilă se mândrește, este o soluție greșită, crede comisarul european Corina Crețu, care este nemulțumită de rata slabă de absorbție a banilor europeni de către România.

”Uneori sunt exasperată, dar nu numai în România, de ritmul lent, mai ales în domeniul infrastructurii de transport”, a spus Corina Crețu.

”Mi-am făcut datoria de a avertiza statele membre, nu e numai România avertizată. Suntem undeva pe la media UE (ca grad de absorbție a fondurilor europene, n.r.). Ideea e că nu avem prea mult timp. Avem multe întârzieri și datorită adoptării târzii a legislației. Eu nu am pus nicio clipă toate întârzierile pe seama guvernelor”, a mai spus comisarul european.

„Orice țară trebuie să atragă investitori străini pentru a participa la dezvoltarea economică. Dar cred că principala preocupare ar fi aceea de a cheltui, în primul rând, banii care sunt gratuiți, banii oferiți de Uniunea Europeană prin proiecte”, a mai spus Corina Crețu.

Corina Crețu: ”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”

”Avem miliarde de euro care așteaptă la Bruxelles”, a concluzionat Corina Crețu, care crede că Guvernul României ar trebui să acceseze mai multe fonduri europene.

„Din păcate, după cum vedeţi, ceea ce am avertizat că România va fi sancţionată de Curtea Europeană de Justiţie s-a întâmplat. Eu am vorbit acest lucru cu dânsa (n.r. – Viorica Dăncilă) de un an de zile. Dar este singura condiţionalitate exactă care nu a fost îndeplinită, aceea în domeniul mediilor şi a depozitării deşeurilor, nu văd nici progrese spectaculoase şi acest lucru mă doare pentru că într-adevăr eu sunt comisar european responsabil pentru 28 de state membre, dar este normal, nu este nimic anormal să îmi pese puţin mai mult de România. Este ţara din care provin şi este una din cele mai sărace ţări”, a mai declarat Corina Creţu.