Comerțul ambulant de păsări, interzis timp de 30 de zile în România

Foto: Pixabay

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să suspende activitățile comerciale cu păsări vii pentru toate speciile, după ce a fost descoperit un focar de gripă aviară în localitatea Ungheni, din județul Mureș.

Virusul periculos a fost descoperit la o fermă de păsări din Mureș, însă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor a anunțat că orice activitate comercială cu păsări vii, indiferent de specie, de la puii de o zi până la păsările de reformă, vor fi suspendate în toată țara, timp de 30 de zile.

Virusul gripei aviare a fost găsit într-o fermă cu peste 180.000 de capete.

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor.

Mai mult, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie.

După eutanasierea păsărilor, întreaga suprafață a fermei va fi dezinfectată, la fel și utilajele.

Păsările vor mai putea fi comercializate în România doar de fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată. Autoritatea Santiar-Veterinară a anunțat că va face numeroase controale în perioada următoare.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.