”Colectiv” n-a luat Oscarul. Cine a câștigat celebrele premii în 2021

Foto: Pixabay

Primul film românesc nominalizat la Premiile Academiei Americane de Film – documentarul ”Colectiv” – nu a câștigat celebra statuetă.

Ce-a de 93-a gală a Premiilor Oscar a fost una a surprizelor.

Nominalizat la două categorii – documentar și film străin – ”Colectiv” nu a reușit să devină și primul film românesc din istorie care câștigă un Oscar, jurații preferând producțiile ”My Octopus Teacher”, respectiv ”Another Round”.

Drama ”Nomadland” a câștigat treii premii Oscar, printre care și cel acordat celui mai bun film, dar și celui pentru regie, acesta din urmă fiind câștigat pentru prima oară în istorie de o femeie – Chloe Zhao.

Anthony Hopkins (”The Father”) a primit premiul pentru cel mai bun actor, devenind cel mai vârstinc câștigător al statuetei, la 83 de ani.

Frances McDormand a câștigat Oscarul pentru prestația ei din ”Nomadland”.

Cei mai buni actori în roluri secundare au fost desemnați Daniel Kaluuya (”Judas and the Black Messiah”) și Yuh-Jung Youn (”Minari”).

Cel mai bun lungmetraj de animație a fost desemnat, la Oscar 2021, filmul ”Soul”, în timp ce premiul pentru cel mai bun scenariu adaptat a fost cucerit de ”The Father”.

Cel mai bun scenariu original – ”Promising Young Woman”, în timp ce premiile penntru cea mai bună imagine și cea mai bună scenografie au fost cucerite de producția ”Mank”.

”Sound of Metal” s-a impus la categoriile ”cel mai bun montaj”, respectiv ”cel mai bun sunet”, în timp ce ”Tenet” a luat Oscarul pentru cele mai bune efecte vizuale.