Coduri galben și portocaliu de ninsori, viscol și ploi în aproape toată țara

FOTO: _Alicja_/Pixabay.com
FOTO: _Alicja_/Pixabay.com

Agenția Națională de Meteorologie a emis cod galben de ninsori și viscol în zilele de marți și miercuri, în nord-vestul și centrul țării. Astfel, între 4 februarie, ora 13:00 și 5 februarie, ora 8:00, vor fi fenomene precum intensificări ale vântului și cantități de precipitații, ninsori viscolite, mai ales la altitudini de peste 1.700 de metri.

În cursul zilei de marți, 4 februarie, va ploua pe arii extinse în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar la munte vor fi precipitații mixte. În noaptea de marți spre miercuri (4/5 februarie), în regiunile intracarpatice ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare, iar la munte și în nordul Moldovei vor predomina ninsorile. Cantitățile de precipitații vor depăși 20…25 l/mp și izolat 35…40 l/mp.

Vântul va avea intensificări în regiunile vestice și centrale, cu viteze în general de 55…65 km/h, dar mai ales în zonele montane, îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 90…100 km/h și va fi viscol.

Intensificări temporare ale vântului vor mai fi și în restul teritoriului, dar în special în sudul Olteniei, unde rafalele vor depăși 50…55 km/h. Izolat vor fi condiții de polei sau ghețuș.

ANM a emis și un cod portocaliu pentru cantități de precipitații pentru astăzi, până la ora 23:00. Ploi abundente vor în zona de munte a județelor Cluj, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Caraș Severin. Cantitățile apă se acumula local 40…50 l/mp.

De pe 5 februarie, ora 8:00, și până pe 6 februarie, ora 10:00 este un cod galben pentru zona Moldovei și local în Muntenia și Dobrogea. Se așteaptă intensificări ale vântului și ninsori viscolite mai ales în zona montană.

În acest interval, în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile. La munte, în nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona montană 90…100 km/h.

FOTO: _Alicja_/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.