Codul rutier. Limita de viteză în localități s-ar putea schimba

FOTO: Arek Socha/Pixabay.com
FOTO: Arek Socha/Pixabay.com

Deputatul PSD Mihai Weber a venit cu o propunere legislativă prin care să fie schimbată limita de viteză în localitățile prin care trec drumurile naționale și europene.

Parlamentarul invocă date statistice, care ar demonstra faptul că viteza medie comercială de deplasare în traficul național, pe autostrăzi, drumuri europene și naționale, ar fi de 45 km/h, iar în traficul local, pe drumuri județene sau locale s-ar merge, în medie, cu doar 25 km/h.

„Am solicitat ridicarea limitei de viteză de la 50 la 60 de kilometri în localități. Pentru o bună fluidizare și nu numai. La nivelul țării, avem drumuri naționale și europene reabilitate care pot permite ridicarea acestei limite.

Acolo unde există aglomerație, pot fi restricții. Această majorare ar aduce satisfacție și transportatorilor. Una dintre cele mai mari societăți care contribuie la bugetul de stat, reprezentativă pentru România, Dacia Renault, reclamă acest lucru de multă vreme.

Camioanele care transportă mașini sunt programate să nu iasă în același timp pe drum pentru a nu crea ambuteiaje. Transportatorii au primit foarte bine această inițiativă”, a declarat deputatul Mihai Weber, pentru Pandurul.ro.

Anul trecut, mai mulți senatori PSD au propus o modificare legislativă prin care viteza autovehiculelor din categoriile A și B să crească de la 50 la 70 km/h, iar pentru celelalte categorii la 60 km/h.

În proiect, inițiatorii spuneau că prin creșterea vitezei de circulație în interiorul localităților se va realiza „fluidizarea traficului pe drumurile aglomerate din România și reducerea timpilor de condus pentru șoferi, reducându-se oboseala acestora”.

De asemenea, în expunerea de motive se mai spunea că este nevoie ca pe indicatoarele rutiere să apară și perioada de desfășurare a lucrărilor pe carosabil, întrucât în prezent sunt multe indicatoare rutiere care restricționează viteza, participanții la trafic fiind obligați să le respecte deși nu mai sunt valabile.

Proiectul senatorilor PSD a fost respins.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.