Codul Portocaliu a fost extins. Lista județelor afectate, cu temperaturi și de 40 de grade

cod portocaliu caniculă cald temperatură temperaturi cel mai cald în europa
Foto: Matt Hecht (Flickr)

Administrația Națională de Meteorologie a extins codul portocaliu anunțat pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt și Teleorman în alte peste 20 de județe, precum și în capitală. Avertizarea este valabilă în zilele de vineri, 30 iunie, și sâmbătă, 1 iulie.

Vineri, 30 iunie

În cursul zilei de vineri (30 iunie), valul de căldură va persista și se va accentua în cea mai mare parte a țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În Crișana, cea mai mare parte a Banatului, sudul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

cod portocaliu
Sursa: meteoromania.ro

Sâmbătă, 1 iulie

În cursul zilei de sâmbătă (1 iulie), valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării și se va accentua semnificativ în regiunile extracarpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea și în cea mai mare parte a Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37…40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei și sudul Banatului, disconfortul termic se va menține accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 36 de grade.

cod portocaliu
Sursa: meteoromania.ro

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.