Codalb, pasăre pe cale de dispariție, împușcat în Teleorman

Foto: Fundația Visul Luanei / Facebook

Un codalb, pasăre răpitoare de talie mare protejată de lege și pe cale de dispariție, a fost găsit pe câmp de un pădurar din Teleorman.

Pasărea fusese împușcată în picior, cu alice, și nu putea să își ia zborul, lângă Zimnicea, la Fântânele.

Codalbul, care e un vultur mare, de dimensiunea unui curcan, care vânează pești, broaște, șerpi, rațe, iepuri, popândăi, dar care consumă și cadavre, are anvergura aripilor de peste doi metri. În România sunt doar câteva zeci de perechi de astfel de păsări.

Coldabii se mai găsesc, în România, doar în preajma Dunării și în Deltă, fiind pe cale de dispariție și strict protejați de lege.

Pasărea din sudul extrem al României a fost salvată de Fundația Visul Luanei și Societatea Ornitologică Română, iar medicii veterinari sunt convinși că pasărea își va reveni și va putea fi eliberată în natură.

Foto: Fundația Visul Luanei / Facebook

”Pe lângă starea avansată de slăbire, a fost identificată o fractură în proces de calusare la nivelul tibio-tarsului stâng și o alică sub piele la nivelul membrului drept. Bănuim că fractura a fost cauzată de o altă alice care s-a dezintegrat la impactul cu osul. Dat fiind faptul că osul respectiv este în proces de reosificare, fractura s-a produs cu mai multe zile în urmă, iar animalul a supraviețuit în această perioadă din resursele corporale preexistente și cadavre găsite, fiind o specie ocazional necrofagă”, a scris pe Facebook Fundația Visul Luanei.

Vânătoarea codalbului este încadrată ca infracțiune.

Foto: Fundația Visul Luanei / Facebook