Cod roșu de viscol. Meteorologii au emis și un cod portocaliu și unul galben

viscol zăpadă
Foto: Hans / pixabay.com

Administrația Națională de Meteorologie a emis 3 coduri meteo de vreme urâtă – unul galben, unul portocaliu și unul roșu.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 17 ianuarie, ora 11 – 19 ianuarie, ora 18

Fenomene vizate: intensificări susținute ale vântului, cantități importante de apă în zona montană

La munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…75 km/h.

În zona montană se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

Temporar va ploua și în restul teritoriului, în special în jumătatea de vest, unde se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 20…25 l/mp.

Din seara zilei de miercuri (18 ianuarie), la început în regiunile vestice, apoi treptat și în zonele de munte, vântul va slăbi în intensitate.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14

Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului, cantități însemnate de precipitații

Zone afectate: la altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali și la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali

La altitudini de peste 1800 m în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali va fi viscol puternic (rafale de peste 100…110 km/h), în timp ce la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali vor fi intensificări puternice ale vântului (rafale de peste 100…110 km/h) și precipitații mixte.

Se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30…50 l/mp și izolat de peste 60…70 l/mp.

Vântul va continua să prezinte intensificări puternice până în seara zilei de miercuri (18 ianuarie).

COD ROȘU

Interval de valabilitate: 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14

Fenomene vizate: viscol puternic

Zone afectate: altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali

La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120…140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

Sursa: ANM

Foto: Hans / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.