Cod roșu de ploi de stele: De unde poți vedea cel mai bine Perseidele

meteori
Time lapse cu cerul nocturn (liniile paralele sunt stelele, iar meteorii se văd în partea din centru-jos a imaginii, ca niște linii care le intersectează pe celelalte). Foto: Captură YouTube

Una dintre cele mai spectaculoase ploi de stele anuale, Perseidele, va ajunge la apogeu în această noapte.

Curentul Perseide, cel mai faimos dintre toate căderile anuale de meteori, poate fi observat cel mai bine din afara marilor așezări urbane. Ploaia de stele poate fi văzută cu ochiul liber, în fiecare oră din noapte peste 50 de meteori taie cerul în fiecare oră.

Meteorii apar, în fiecare an, între 17 iulie și 24 august, din spatele constelației Perseu, atingând apogeul în 11, 12 sau 13 august.

În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparțin unui curent, și meteori ce par că vin din constelația Perseus.

”Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului. Pentru o fracțiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numește meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu”, precizează Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

”Pentru a vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic. Vă trebuie ceva pe care să stați întins, un sac de dormit sau un șezlong. Vă mai trebuie îmbrăcăminte groasă pentru că noptile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să priviți cerul măcar o oră. Cu cât observați mai mult cu atât vedeți mai mulți meteori. Desigur, uneori este binevenită o pauză scurtă pentru dezmorțire”, mai specialiștii de la Observatorul astronomic ”Vasile Urseanu” .