Cod roșu de inundații. Cât mai ține vremea ploioasă

FOTO: Pexels/Pixabay.com
FOTO: Pexels/Pixabay.com

Hidrologii au emis o aenționare de cod roșu de inundații pe mai multe râuri din județele Vâlcea, Gorj și Argeș. În aceste zone, precipitațiile vor fi abundente.

Atenționarea cod roșu este valabilă pentru marți, de la ora 9:30 până la ora 20:00.

Reprezentanții Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță că din cauza precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Olteţ – bazin superior, Cerna (afluent al Olteţului), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Lotru – amonte Ac. Ioneşti, în județele Vâlcea, Gorj şi Argeş.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare în bazinele hidrografice: Olteţ, Cerna, Olt – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului avertizat.

Un cod portocaliu de ploi puternice a fost emis dimineață și pentru Capitală.

Conform meteorologilor, în estul municipiului în ultimele trei ore s-au cumulat cantităţi de apă de 35 – 40 l/mp.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov au transmis că intervin marţi dimineaţă pentru evacuarea apei de pe carosabil în patru zone inundate din Capitală – DN1,în zona Prisma, bulevardul 1 decembrie 1918, Şoseaua de centură la intersecţie cu Splai Dudescu şi strada Feteşti.

Începând de mâine, ploile se vor retrage spre zonele deluroase şi montane, unde vor avea caracter local. La mijlocul săptămânii, câteva furtuni vor mai fi posibile în special în vestul, nordul şi centrul teritoriului. În ceea ce priveşte arşiţa, aceasta va reveni pe parcursul zilei de joi, în afara arcului carpatic, unde maximele vor ajunge la 32…33 de grade Celsius.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.